Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Aranyat mosni a Marosból?! Nem lösz ebbül semmi!

DélmagyArchív 1927: A tápaiak helyében mi is nagyokat gondolnánk, ha kertünk alján megjelennének aranyat mosni az amerikások. Nyugtalanító globalizáció!
1927-ben két amerikás magyar elővette kaliforniai aranymosó tudását és munkához látott a Maros torkolatánál.

A korabeli cikk szerzője érezte, hogy az eset nemcsak az aranyról szól, hanem a szögedi embör lelki nyugalmáról is. A parton kisgazdák nézték a műveletet, de nem tetszett nekik sehogy sem.

Nem lösz ebbül semmi! Bolondok ezök, homokot hányni a vízbe... Ki látott már olyat!

Ebben azonban mintha lett volna egy kis önnyugtatás. - Talán mégsem olyan huncutság – mondta egy másik. - Amerikánusok ezek!
 
Beszámoló a Maros-parti aranymosókról a Délmagyarország 1927. augusztus 26-iki számában.
Beszámoló a Maros-parti aranymosókról a Délmagyarország 1927. augusztus 26-iki számában.

A két szorgalmasan dolgozó ember, Horvát Jójárt Gábor és Nacsa Péter elmondta, hogy a háború után Amerikából vándoroltak haza. Volt egy kis pénzük, amiből házat, földet vettek, és a tápéi réten gazdálkodnak (Amerikából Tápéra: lehet ennél gyüttmöntebb valaki?!)

Azelőtt egy bányavállalatnál mosták az aranyat Dél-Kaliforniában. A Maros-parti talajból arra következtettek, hogy ott aranynak kell lennie. Szegeden a hozzáértők meg is erősítették őket abban, hogy a Maros Erdélyben aranytermő vidékeken folyik keresztül. Van esély arra, hogy a sebes folyású Maros nagy mennyiségben rak le aranyat tartalmazó homokot a torkolatánál.

Összeeszkábálták hát szerszámaikat, és egy hét alatt 10 gramm aranyat mostak.

Bejelentették a rendőrségen is, de ott nem nagyon tudták, mi a teendő, ha valaki aranyat akar mosni. Tovább irányították a két dolgos amerikást a minisztériumhoz.

Ők azonban más ügyintézéshez lehettek szokva. Bélyeges papiros helyett csak levelet írtak a miniszternek, hogy itt vannak, aranyat mosnak, és koncessziót kérnek a partra. (Óh, egyszerű Amerika!)

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Dömötör-torony alatt már Móra Ferenc régi sírokat sejtett

DélmagyArchív 1910-1925: A Szent Demeter-templom utolsó 15 éve. Szeged feláldozta a Fogadalmi… Tovább olvasom