Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Az ötödik feleség gyanút fogott

DélmagyArchív 1928: Hogyan bukik le a férfi, akinek egyszerre 4 felesége van? Hát persze, hogy az ötödikkel.

Takács István építőmunkást is így kapták el: házasságot ígért egy szegedi cselédlánynak, aki azonban utánanézett a férfi előéletének. Kiderítette, hogy Takács már nős, és ezért egy rendőr segítségét kérte.

Takács Istvánról ekkor derült ki, hogy nem egy, hanem négy felesége van. Vallomásából a kényszeres házasságkötő alakja rajzolódott ki:
 

Az alföldi lányokat szerette. Délmagyarország 1928. október 20.
Az alföldi lányokat szerette. Délmagyarország 1928. október 20.

  • Első házasságát 1916-ban kötötte. Ekkor már katona volt, úgy vetődött el Újszászra, ahol feleségül vette Merész Juliannát (32). Hét hónap múlva azonban mennie kellett a háborúba és az olasz fronton fogságba esett.
  • Második házasságát 1919-ben kötötte Mészáros Máriával (42), miután 1918-ban visszatért Olaszországból, s addigra teljesen elfeledkezett az első feleségről. Abonyban szeretett volna letelepedni, és lehet, hogy valóban házaséletet akart élni, de az országba betört román katonák Abonyból Szolnokra hurcolták. Ez ugyan csak egy megálló a vonaton, de amikor elengedték, Takács mégis inkább Tiszaföldvárra ment.
  • Harmadik házasságát itt kötötte Monoki Rozáliával (36). És ez a frigy már másfél évig tartott, de nem volt szerencséje, mert a gazdag asszony családja kinézte az éhenkórász építőmunkást. Takács bánatában Ceglédre ment.
  • Negyedik házasságkötése színhelye így lett Cegléd. Az új feleség Tóth Karolina (43) azonban rájött a többiekre és feljelentette Takácsot, aki menekülőre fogta. Ekkor már távolabbra utazott, Szegedre.

A házasságszédelgő törvényszéki perében a 4 asszony is megjelent, szépen egymás mellett ültek a tanúk padján, és egyetértettek abban, hogy az eset kötél után kiált.  A frivol tárgyalásról a Délmagyarország is beszámolt.

A négynejűség tapasztalatait nagyjából úgy lehet összefoglalni, hogy a világháború tehet mindenről, és nem lett volna semmi baj, de minden házassággal egy anyós is járt, aki mindenbe beleszólt.

A háború az oka. Délmagyarország 1928. december 14.
A háború az oka. Délmagyarország 1928. december 14.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A sosem látott apa szerelmes levelei

DélmagyArchív 1935: Meghalt a fronton, miután megtudta, hogy kisfia született. A fiú 20 évesen… Tovább olvasom