Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Berontott az osztályba és fát hordatott a gyerekekkel

DélmagyArchív 1928: Mars ki! - mondta a tanítónak. Újabb régi történet, amelyben sok mai mentalitás is megvan.

1928 februárjában Farkas László fábiánsebestyéni nagygazda, községi esküdt bottal a kezében, kopogtatás nélkül berontott a falu iskolájába, ahol Vécsei Pál tanító éppen órát tartott. A látogatás céljára vonatkozó udvarias kérdésre a gazda a gyerekek előtt haragosan kérdőre vonta a község tanítóját, hogy miért nem rakatta be az iskola udvarán álló tűzifát az istállóba.

Fontosabb volt a fahordás. Délmagyarország 1928. február 18.
Fontosabb volt a fahordás. Délmagyarország 1928. február 18.


Vécsei Pál kérte, hogy hagyják a dolgot tanítás utánra, de a községi esküdt csak azt követelte a tanítótól, hogy hagyja abba az órát, hajtsa ki a gyerekeket, pucoltassa ki az istállót és szállíttassa be velük a fát.

Szó szót követett, a tanító felháborodottan utasította ki a nagygazdát az osztályteremből, és – állítólag faragatlan buta parasztnak nevezte eközben. Amaz sem maradt adós, elővette a botot, és rákiáltott a tanítóra:

— Mars ki! A tanító a község cselédje, és itt én vagyok az úr!

A tanító erre kiment a tanteremből (lásd még: elbizonytalanított pedagógusok). A községi esküdt felállította a gyerekeket a padból, kikergette őket az iskolaudvarra, kipucoltatta az istállót és behordatta a fát, majd dolga végezetten távozott.
 

Eljárás indult a nagygazda ellen. Délmagyarország 1928. február 26.
Eljárás indult a nagygazda ellen. Délmagyarország 1928. február 26.


Az eset után Vécsei Pál, akinek munkájával általánosan elégedett volt a falu, a községi elöljáróságnak, a csendőrségnek és a szegedi tanfelügyelőségnek is jelentést tett. A „községi kiskirály" (a korabeli Délmagyarország nevezi így) ellen közigazgatási úton is eljárás indult, és a Csongrád megyei főispán felmentette községi esküdti tiszte alól, majd az iskolaszéki alelnöki tisztségéről is lemondott. 

Az eset nem következett volna be, ha a tanító nem felesel neki – hozta fel mentségéül.

Farkas László viszont becsületsértés címén a tanítót jelentette fel. A szentesi járásbíróságon kiderült, hogy valóban elhangzottak a gazdát minősítő szavak, és ezért Vécseit elmarasztalta a bíróság. Büntetést azonban nem szabtak ki, mert úgy ítélték meg, hogy a sértő szavak jogos felháborodottságból fakadtak. 

Az ügy ezzel sem ült el. Farkas László májusban váratlanul megjelent az iskolaszéki ülésen és néhány hasonló gazda indítványára elvállalta, hogy a június 5-iki évzáró iskolai vizsgán megjelenik az iskolaszék képviseletében. Mindenki balhét szimatolt.
 

Csendőrjárőr az iskola előtt. Délmagyarország 1928. június 3.
Csendőrjárőr az iskola előtt. Délmagyarország 1928. június 3.


A tanfelügyelőség felszólította az iskolaszéket, hogy Farkast tartsa távol a vizsgától, ha kell csendőri segítséget vegyen igénybe. Fábiánsebestyénben 1928 júniusában csendőri karhatalommal készültek megtartani az iskolai évzárót. 

Botrány szerencsére nem lett, Farkas megjelent az iskola előtt, de a csendőröket látva nem élezte tovább a helyzetet. A vizsgákat végül csak a diákok szokásos izgalmai közepette tartották meg. 

Az ügy nem sokkal ezután szerepelt Csongrád megye közigazgatási bizottsága előtt is, ahol a tanácsos urak az iskolát védő tanfelügyelőre voltak ingerültek. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két év után derült ki az újszegedi feleséggyilkosság

DélmagyArchív 1934-1935: A szomszédok suttogtak és kiközösítették a férjet. De miért vallotta, hogy… Tovább olvasom