Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Dührohamot kapott, ha adóhivatalnokot látott

DélmagyArchív 1934: Nem tehetett róla, a háborúban légnyomást kapott, azóta nem bírta a hivatalos személyt. Vezércikk lett.

Szécsi Vincze, Szeged-alsótanyai gazdához egy nap beállítottak a fogyasztási adóellenőrök, akármik is voltak ők 1934-ben.

A gazda durva szavakkal elkergette őket, eközben pedig nemzetgyalázást is elkövetett, a magyarokat szidta, miközben azt mondta, „Horgoson a szerbeknek nem kell borfogyasztási adót fizetni". A sunyi hivatalnokok persze ezért is feljelentették őt, és nemsokára már a szegedi törvényszék előtt állt.

Egyáltalán nem tagadott semmit. Viszont felhozta védekezésül, hogy a háborúban gránátnyomást kapott, és még mindig rohamok gyötrik. Mégpedig, ezek a rohamok akkor jönnek rá, amikor hivatalos személyt, adóellenőrt, végrehajtót, bírósági kézbesítőt, rendőrt, kisbírót, csőszt lát.

A legjobb, hogy ez igaz is volt. A tanúk igazolták, sőt, a helyi rendőr már előbb figyelmeztette az ellenőröket Szécsi ellenszenvéről.

 
Szécsi Vincze esete a Délmagyarország 1934. március 1-jei számában.
Szécsi Vincze esete a Délmagyarország 1934. március 1-jei számában.

A gazda végül 30 pengő büntetést és némi bírói nevelést kapott a magyargyalázásért, ami a korabeli feljelentőkultúra egyik gyakori vádja volt.

A Délmagyarország nem sokkal később Szécsi Vincze esetét használta fel vezércikkében, hogy a pöffeszkedő és fafejű hivatalos személyekről beszéljen.

Vezércikk a Délmagyarország 1934. március 3-iki számában.
Vezércikk a Délmagyarország 1934. március 3-iki számában.
A cikk fel is sorolt néhány esetet a korabeli packázási témákból; lássuk, ismerősek-e? „Mi megértjük a rohamot. Háború nélkül is." – fordult rá a témára a korabeli vezércikkíró:
  • "De nem értjük meg az árverési hirdetményt, amelyet azért visznek ki, mert valaki részletfizetési kedvezményt kapott húsz pengő adótartozásának a lefizetésére, tizenötöt már törlesztett és a hátralékos öt pengőre biztosítási végrehajtást vezetnek ellene."
  • "Nem értjük meg az adóellenőrt, aki a balesetbiztosítás befizetését jön ellenőrizni és kezében a befizetést igazoló okmányokkal hányavetibb módon kételkedik, ellenőriz és rendelkezik, mint valamikor a megszálló csapatok bezupált törzsőrmestere."
  • "Nem értjük, hogy mért sürgősebb az Otinál [az egykori Országos Társadalombiztosítási Intézet] a bejelentés precizitása, mint a kezelés megkezdése."
  • "Nem értjük, hogy aki munkafelügyelő az inségmunkánál [ma: közfoglalkoztatás], mért zsarnoka annak, aki be van hozzá osztva mint inségmunkás."
  • "Nem értjük, hogy mért öröm a kerületi felügylőknek, ha nem szombaton délután, hanem csak hétfőn reggel jut fa a fütetlen szobáknak, a köztisztaságnak, ha a port a ragyogó tavaszi uccáról közvetlenül a tüdődbe söpörheti, a sintérnek, ha nem a kóbor kutyát fogja meg, hanem gonddal ápolt, egészséges és tiszta kis állatodat mellőled cipeli el és feletteseinek, ha azért, mert nem a kutyád, hanem a sintér garázdálkodik, téged büntetnek meg."
  • "Ellenben értjük, nagyon értjük, ha a Szécsi Vincék kint a tanyán és a Szécsi Vincék bent a városban és a Kertészék és az Ábrahámok és mind, foglalkozásra, társadalmi és felekezeti állásra való tekintet nélkül megtorpannak az élet egyre vésztjóslóbb viharaival és bizony- talanságaival szemben és türelmüket vesztik - a 'hivatalnak packázával' szemben."

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvették a főúri fácánt az éhenkórászoktól

DélmagyArchív 1934: Pallavicini Károly Alfonz főúri vadászatot tartott. Az élet meg gazdasági… Tovább olvasom