Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Eljátszotta a terhességet a gyermektelen asszony

DélmagyArchív 1929: A végén nem volt más kiútja férje előtt, lopott egy csecsemőt, és hazavitte.
Szerencsés végű gyermekelhagyási hír. Délmagyarország 1929. július 11.
Szerencsés végű gyermekelhagyási hír a Délmagyarországból, 1929. július 11-én.
1929-ben a hírekben újszülöttjüket elhagyó anyák és tragikus vetélések szerepeltek. Csongrádon azonban volt egy tanyai asszony, aki nem tudott szembenézni azzal, hogy nincs gyereke, és lopott egy csecsemőt.

A tett mögött lélektani dráma lehet, talán nagyobb, mint a gyereket a polgári házak lépcsőjén hagyó anyáé. Hiszen örökbe is fogadhatott volna, de ő olyan nőnek akart látszani, aki gyermeket szül.

1929. október 21-én Csongrádon ellopták Szolik István kosárfonó kéthetes kisgyermekét. Egy ismeretlen asszony jelent meg a házban és a gazda anyjának halálhírét hozta. A hirtelen támadt felfordulásban eltűnt a gyerek.
 
Gyermeket lopott, mert terhességet hazudott otthon. Délmagyarország 1929. október 22.
Gyermeket lopott, mert terhességet hazudott otthon. Délmagyarország 1929. október 22.

Nyomozás indult és a rendőrség fülébe jutott, hogy a csongrádi tanyavilágban Vinczéék tanyáján gyerek született, de furcsa módon idősebbek tűnt egy ujszülöttnél. A rendőrség megjelent Vinczééknél, ahol Szolikné örömmel ismerte fel kisfiát.

Vinczéné is magáénak vallotta a gyereket. A lakásban azonban előkerültek a kicsi régi ruhái, és a kiérkező orvos megállapította, hogy Vinczéné nem született gyermeket a jelzett időpontban.

Vinczéné ezután mindent bevallott: kiderült, hogy az asszonynak nem volt gyereke, 1929 januárjában mégis bejelentette férjének az örömhírt, hogy gyermekáldás elé néznek. Ettől kezdve úgy öltözött és viselkedett, mintha áldott állapotban lenne. Hónapokig hordozta szívében a titkot, míg végül már nem látott kiutat. Előbb öngyilkos akart lenni, aztán úgy gondolta, szerez egy gyereket és sajátjaként viszi haza. Otthon azt mondta, a Tisza-parton érte a szülés.

Férje boldog volt, szülésznőt is hivatott, de az asszony nem adta ki kezéből a gyermeket, csak az anyakönyvi bejegyzés elintézésére kérte meg.

Az asszonyt gyermekrablásért letartóztatták.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Merre dőlnek a Fogadalmi templom tornyai?

DelmagyArchív 1926: Pisának csak egy ferde tornya van, de mi megmutatjuk neki! Teóriák és a valóság… Tovább olvasom