Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Hogyan hozott balszerencsét a pappal találkozás?

DélmagyArchív 1927: Úgy, hogy a papnak meg elege volt a tápai asszonyok babonájából. Utcai balhé lett belőle.

Ki ne tudná, hogy a fordítottan felvett ruhadarab szerencsét hoz, a visszafordulás pedig balszerencsét? Kéményseprővel találkozni szerencse - pappal találkozni pedig...

Ezt Herczeg Lajosné tápai gazdaasszony elmesélhetné, miután 1927 januárjában egy reggel találkozott Gönczi Károly rókusi segédlelkésszel. Herczegné Szabó Pálnéval beszélgetett, amikor a Kórház utcában szembe jött velük a pap. Amikor meglátták, a kezükben lévő kosarat elejtve kiáltották: 

Nekünk se lesz szerencsénk, mert pappal találkoztunk!

A rókusi káplán nem lehetett a tápai babonákra hangolva, mert azonmód gazemberségnek nevezte a két asszony viselkedését és rendőrrel fenyegette meg őket.

Herczegnét azonban nem kellett félteni, felkapta kosarát és rárontott a papra. Az utcán összesereglettek az emberek, a kiérkező rendőr pedig bekísérte Herczeg Lajosnét.
 

Balszerencsét hoz-e a pappal való találkozás? Délmagyarország 1927. június 23.
Balszerencsét hoz-e a pappal való találkozás? Délmagyarország 1927. június 23.

A járási bíróságon vallás elleni vétség miatt emeltek vádat az asszonyok ellen. Herczeg Lajosné a bíró előtt azt adta elő, hogy szomszédasszonyával lakodalomba igyekeztek, amikor a kosarában lévő tyúk kiugrott és erre mondta, hogy nem lesz szerencséjük; a pap pedig magára vette és durva szavakkal megtámadta őt.

Öt napot kapott, amit azonban a törvényszék megduplázott, mert az asszony "saját papjával szemben követte el a vallás elleni vétséget". Másodfokon végül öt nap és 16 pengő lett a büntetés.

A pappal való reggeli találkozást a néphit rossz jelnek tartotta. A vásárosok elsősorban pénteken hitték balszerencsét hozónak a papot. Herczegné pedig ehhez hozzátehette, hogy a saját pappal a reggeli találkozás még több bajt okoz.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utca, amit lanttal épített Arany János

DélmagyArchív 1936: A költő 1880-ban jókívánságait küldte a róla elnevezett utcának. De a… Tovább olvasom