Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Hogyan látta a szarajevói merényletet a korabeli Délmagyarország?

DélmagyArchív 1914: Szegeden pénzt osztottak koszorúra és zene nélkül pörgött a film a moziban. A vezércikk szerzője másik világban él, de érzi, hogy baj lesz.
A Délmagyarország címoldala a szarajevói merénylet után, 1914. június 30-án
A Délmagyarország címoldala a szarajevói merénylet után, 1914. június 30-án
Éppen 100 éve, 1914. június 28-án dördültek el Szarajevóban azok revolverlövések, amelyek megölték Habsburg-Lotaringiai Ferenc Ferdinánd trónörököst és feleségét, valamint elvezettek a Szerbia elleni osztrák-magyar hadüzenethez, és végső soron okot adtak az első világháború kitörésére.

A vasárnap elkövetett merénylet után a Délmagyarország kedden, június 30-án jelent meg először. A lapszám vezércikke és szinte teljes tartalma ezzel a témával foglalkozott.

1000 korona rögtöni segély osztassék ki koszorúra

Szegeden hétfőn gyászlobogót tűztek a középületekre. A kávéházakban és mulatókban már vasárnap elnémult a zene, a mozikban pedig zenekíséret nélkül játszották a filmeket. Somogyi Szilveszter rendőr főkapitány mindezt később rendeletbe is adta.

A városi tanács ülésén hétfőn felolvasták a belügyminiszter hivatalos értesítését:

Őcsászári és királyi fensége Ferenc Ferdinánd főherceg és fenséges hitvese, Hohenberg Zsófia hercegnő június hó 28-án a déli órákban Szerajevóban bűnös merénylet áldozatául estek. Erről a megrendítő országos gyászesetről a város közönségét a legmélyebb megilletődéssel értesítem. Belügyminiszter.

A másnapi közgyűlésre a következő indítványok kerültek:

 • Fölirat készül az m. kir. kormányelnökhöz, hogy „Szeged szabad királyi város részvétét a trón zsámolyánál kifejezésre juttatni méltóztassék".
 • Koszorú megváltása címén 1000 korona rögtöni segély osztassék ki a helybéli szegények között.
 • Az „elnöklő főispán úr felkérendő lesz" a közgyűlés elnapolására.
 • A város háromtagú küldöttséggel képviseltesse magát a temetésen.
 • Szegeden a Rókusi templomban július 1-jén Várhelyi József kanonok mondjon gyászmisét.
 • Hivatali szünnap lesz a temetés napjára.

Ha Dalmácia és Bosznia a magyar koronához csatoltatott volna...

A vezércikk egészen más helyen látja a kor problémáit, mint ahogyan mi, a huszadik század tapasztalatai birtokában látnánk.

A cikk élesen Szerbia-ellenes, zugállamnak nevezi a második balkáni háborúban megerősödött országot, a szerb közvéleményről pedig azt állítja, hogy kárörvendéssel figyeli a trónörökösi pár holttestét.

Néhány történeti gondolata:

 • "Az emberi felvilágosultság és humanizmus századában mire való az állandó hadsereg, ha az ilyen gyilkosságokat nem tudja megtorolni?"
 • "A monarchia súlypontja csakis a magyar érdekek vállain lehet megnyugtatólag elhelyezve." Ferenc Ferdinánd pedig nagy árat fizetett azért, hogy ezt az igazságot nem ismerte fel. (A trónörökös terve az volt, hogy a monarchia a szláv népekkel is lefolytassa a maga kiegyezését.)
 • Ha Dalmácia és Bosznia a magyar koronához csatoltatnak, akkor ez nem fordult volna elő
 • A cikk végén a szerző megérzi az esemény történelmi súlyát. "(...) nagy óhajtás tölti el a szíveket, s ez az, hogy bár elmúlna ez a rémületes viharfelhő nagyobb vérontás, összeütközés és súlyosabb bonyodalmak nélkül! - írja a korabeli vezércikkíró.

Az ember Szarajevóba jön látogatóba és itt bombával fogadják!

A merénylet története a Délmagyarországban
A merénylet története a Délmagyarországban
A lap a 4. oldalon a merénylet hiteles történetét is hozza.
 • Ferenc Ferdinánd trónörökös vasárnap délelőtt 10 óra után a szarajevói városházára akar menni, hogy fogadja a polgármester és a tanács üdvözletét. A főherceg feleségével autóban ült s az utána következő gépkocsin a kísérete követte.
 • A városháza közelében lévő leányiskola előtt egy Kaprinovics nevű nyomdász bombát dobott a királyi herceg automobilja felé. A bomba az automobil sárhányójára esett, erről az utca kövezetére és a királyi herceg automobilját követő második automobil alatt robbant föl. A bombavető menekült, a közeli Miljacka folyóba vetette magát, de elfogták. A bomba szögekkel, feldarabolt ólommal volt töltve. A robbanás igen erős volt. Egy közeli üzlet vasredőnyét több helyen átlyukasztották a bombaszilánkok. Mintegy húsz ember könnyebben sebesült meg.
 • Ferenc Ferdinánd megállíttatta automobilját, és amikor megtudta, hogy mi történt, a városházára hajtatott, ahol a városi tanácsosok várták a polgármesterrel az élükön.
 • A polgármester éppen hozzá akart fogni üdvözlő beszédéhez, de a királyi herceg kemény hangon közbeszólt: - Polgármester úr! Az ember Szarajevóba jön látogatóba és itt bombával fogadják! Ez fölháboritó! Rövid szünet után azután igy szólt: - Most elkezdheti beszédét. A polgármester erre elmondta az üdvözlő beszédét, melyre a királyi herceg válaszolt.
 • A városháza megtekintése után, ami körülbelül félóráig tartott, Ferenc Ferdinánd automobiljába ült, hogy meglátogassa a bombától megsebesült Merizzi alezredest, akit a katonai kórházba szállítottak. 
 • Amikor az automobil befordult a Ferenc József-utcáiba, gyors egymásutánban két lövés durrant. Az első golyó a hercegnőt érte, aki férjének ölébe dűlt. A golyó a főherceg jobbján ülő hercegnőt jobb lágyékán találta, miután előzőleg átütötte az automobil párnáját. A hercegnő azonnal elvesztette eszméletét. A második golyó a főherceget nyakán érte, átütve az ütőeret. A halál majdnem azonnal következett be. A merénylet villámgyorsasággal játszódott le. A közelben állók közül sokan nem is hallották a lövéseket. Minthogy az utca a merénylet helyén aránylag nagyon szűk, a merénylő egész közelről lőhetett.
 • A merénylőt rendőrök tartóztatták le.
 • A trónörököspárral az automobil a kormányzói palotába hajtott s oda rendelték a katonai kórházból az orvosokat is. Amire azonban az orvosok odaérkeztek, a főhercegi párban már nem volt élet.

Az 1914. július 1-jei lapszám

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közeledik december 15. Végezz magaddal! Barátod.

DélmagyArchív 1911: A szegedi banktisztviselő a fekete golyót húzta. A kegyetlen amerikai párbajtól… Tovább olvasom