Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Horthy nevében írt protezsáló levelet

DélmagyArchív 1934: De lebukott, pedig éppen eltalálta a leereszkedő stílust. Talán sikerül, ha nem segédkalauz akar lenni.

A szegedi MÁV üzletigazgatóságnál elsőre talán még hajlongott is olvasás közben a munkaügyes, amikor 1934-ben elolvasta Horthy Miklós kormányzó saját kézzel aláírt ajánlólevelét, amely Kállai Gyula lakatossegédet segédkalauzi állásba ajánlotta.

 
Horthy kormányzó nevét hamisította a protezsáló levélre. Délmagyarország 1934. június 2.
Horthy kormányzó nevét hamisította a protezsáló levélre. Délmagyarország 1934. június 2.

A levelet érdemes szó szerint idézni, hiszen remekül eltalálta a kevélyen leereszkedő stílust, amit a kisember tulajdonított egy jelentős protezsáló levélnek:

Tekintetes Üzletigazgatóság! Ezen kérvény tulajdonosát, aki 1910-ben született Izsákon, támogatni óhajtom személyemmel, miután már két évet a kereskedelmi minisztérium kötelékébe tartozó útigép telepen eltöltött, becsületes, odaadó munkában, de miután ezen üzem jelenleg nincs államosítva, úgy a legszélesebbre menő jóindulatommal támogatom kérését, hogy őt az államvasutaknál, mint kalauzjelöltet alkalmazni szíveskedjék. Szolgálatot Kecskeméten óhajt teljesíteni, mivel így szüleivel mindig tud érintkezni. A fiú felvétele után, vagy elhelyezése esetén a Tek. Üzletvezetőség a legrövidebben értesítsen a kabinetiroda útján. Miután felvételét biztosra veszem, kérésem elintézettnek tekintem, vagyok hazafias üdvözlettel, Horthy Miklós.

Hát nem nagyvonalú? "Miután felvételét biztosra veszem, kérésem elintézettnek tekintem" – ha lehet nagykutyát utánozni, azt csakis így kell.

Az aláírás hasonlított is, a kézírás azonban egy egyszerű ember keze írása volt, így azt kiszúrták. Kállai megírta és legépeltette a szöveget, majd maga írta alá a kormányzó nevét. Ezután elküldte a szegedi MÁV-hoz, és a korabeli korrupciót ismerve biztosra vette, hogy alkalmazni fogják.

Az ügyészség közokirat-hamisítás és kormányzósértés címén emelt vádat ellene. A bíróság azonban a közokirat-hamisítást elvetette és csak a kormányzó-sértésben mondta ki bűnösnek Kállait.

Az indoklás szerint a kormányzói tekintély leszállítását jelentené, ha a kormányzó egy munkanélküli érdekében protekciót kérne, és ennek feltételezése kimeríti a sértést. 30 pengőt kellett fizetnie érte.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhely adta a British Museumnak a földi kutyát

DélmagyArchív 1925: Két kutató érkezett rögtön Vásárhelyre. De a mi keleti-orientációs kutyánk nem… Tovább olvasom