Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Ide jutottunk, hóhért fogad a polgármester!

DélmagyArchív 1928: És már láttuk is a vörös kámzsás hóhért a közgyűlésen.

Van annak valami bája, amikor a szegedi polgármester titkárságára beállít egy tagbaszakadt ember, és a meghirdetett hóhéri állás után érdeklődik.

Magyar László újságíró az 1928 karácsonyi Délmagyarországban pontosan ilyen esetről számolt be.
 

Mire jó egy hóhér? Délmagyarország 1928. december 23.
Mire jó egy hóhér? Délmagyarország 1928. december 23.


A jól öltözött, vidéki mészárost idéző atyafi a hivatali szobában tartózkodók számára is jól hallhatóan azt  közölte, hogy a polgármester által meghirdetett hóhéri állásra jött pályázni. A sötét szót hallva a jelenlévők elkomorultak, s még a jegyző is kissé bizonytalanul kérdezte, hogy „Milyen hóhéri állásra?".

Az arcok merevsége lassan fölengedett és a minden emberlélekben rejtőzködő huncutság már is incselkedett a különös esettel. Az egyik látogató félhangosan súgta oda a mellette állónak:
— Íme, a polgármesteri omnipotencia [mindenhatóság – a szerk.] újabb megnyilatkozása. Most már hóhért fogad a polgármester…
— Lehet, hogy kiverekedte Somogyi Szilveszter magának a pallosjogot, — mondotta a másik.

Magyar László már látta is maga előtt a közgyűlést, melyen az elnöki emelvény mögött ott áll a város vörös kámzsás hóhéra a fenyegetően kifent pallossal és a városházi termet kínzókamrává alakítják át.

A jegyző tett egy kísérletet, hogy a város nem is keres hóhért, de az atyafi csak bizonygatta, hogy de bizony, a polgármester még az újságban is meghirdette.

Végül kiderült, hogy a derék férfiú arra a pályázatra akart jelentkezni, amit Gold Károly állami hóhér halála után adott fel az ügyészség. Egy bokacsattanással el is ment a törvényszékre, s már az utcán volt, amikor valaki halkan elsütötte az év poénját:

— Szólni kellett volna mégis a polgármesternek, hátha csakugyan ő keres hóhért.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkások verték szét a Dóm téren tüntető diákokat

DélmagyArchív 1947: Kommunista munkások ugráltak le a teherautó platóról és biciklilánccal estek a… Tovább olvasom