Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Ivászat a szegedi színház éjjeli színpadán?

DélmagyArchív 1926: Hogyan lehet tönkretenni egy előadást, aminek fő tartozéka 25 liter friss sör? Már biztosan sejtik!
Kis híján tönkretették az "Engem szeress" című darab másnapi előadását 1926. január 13-án éjszaka a szegedi színház színpadán. A bezárt színházban valakik 25 liter jóféle Polgári sört vertek csapra és fogyasztottak el, figyelmen kívül hagyva, hogy a sör az előadás fő tartozéka.

A színmű ugyanis egy budai kiskocsmában zajlott, ahol a darab szerint 110 pohár frissen csapolt sört hordtak ki és fogyasztottak el a színpadon. A Polgári Serfőzde előadásonként egy-egy hordó sört adományozott a szegedi színháznak, és a sörfőzde szakértője ki is tanította a színészeket a sörmérésre.

Megitták a másnapi előadás sörét. Délmagyarország 1926. január 15.
Megitták a másnapi előadás sörét. Délmagyarország 1926. január 15.

A bemutató siker volt, jól ment a csapolás is, sőt, a sörből még a műszaknak is jutott. Előre örültek hát, amikor megérkezett a következő előadás hordója, amit be is állítottak a színpadon lévő pultba, majd bezártak éjszakára.

Hanem, közvetlenül az előadás előtt kiderült, hogy ismeretlenek az utolsó cseppig eltüntették a sört, a hordót pedig félig megtöltötték vízzel.

Baróthy József rendező összeroskadt, "nem is merek visszamenni az előadásra" mondta:

Kimondhatatlanul sajnálom a szegény színészeket és nem is tudom, hogy vergődik át sör nélkül ezt a darabot.

A színészek között kisebb pánik lett, hiszen nem volt olyan könnyű egy hordó sört szerezni a közelgő előadás előtt. Végül a szereplők üres poharakkal imitálták a sörivást, a pincérek vizet csapoltak a poharakba, és az előadás persze keservesen ment.

A rendőrség arra gyanakodott, hogy belső emberek követhették el a sörözést, és minden bizonnyal a helyszínen, az éjszakai színpadon fogyaszthatták el a sört.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

83 éves öregre csapott le az adóhatóság

DélmagyArchív 1938: Az aggastyán már népkonyhán tengődött, de a szerv lefoglalta lánya szekrényét. Tovább olvasom