Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Közeledik december 15. Végezz magaddal! Barátod.

DélmagyArchív 1911: A szegedi banktisztviselő a fekete golyót húzta. A kegyetlen amerikai párbajtól borzongott a város. De a kalapok nem stimmeltek.
1911. október 26-án, csütörtökön délután a 19 éves Solti László szegedi banktisztviselő kalapját megtalálták a Tisza-parton. A kalapban egy levél volt, amelyben Soltit figyelmeztetik, hogy közeledik december 15.

Pénteken megérkezett Solti búcsúlevele is, amely így szólt:

Kedves Szüleim! Bocsássatok meg, hogy ilyen nagy szomorúságot okoztam, de nem tehettem másként. Tavaly december 15-én amerikai párbajt vivtam egy pesti barátommal. Én huztam a fekete golyót. Meg kell halnom. Bocsássatok meg és feledjétek el szerencsétlen fiatokat. Utoljára csókol mindenkit Laci.

Híradás a Délmagyarország 1911. október 28-iki számából
Híradás a Délmagyarország 1911. október 28-iki számából
Az amerikai párbaj szabálya szerint, aki a fekete golyót húzza, annak a kitűzött határidőre végeznie kell magával.

Solti László a szegedi Kézműves Bank hivatalnoka volt, atyját, dr. Solti Károlyt nem sokkal korábban nevezték ki táblabírónak Szabadkán, ahol a család élt. Solti László előzőleg beteget jelentett, és látták őt izgatottan járkálni a Tisza partján. Amúgy megnyerő aranyifjú volt, aki gyakran látogatta az éjszakai mulatóhelyeket.

A rendőrség lehetségesnek tartotta, hogy Solti nem ölte meg magát, hanem megszökött a párbaj elől. Kihallgatták a megtört apát is, aki ezt a szökést lehetetlennek tartotta. – Ismerem a fiam természetét, és bizton állíthatom, hogy öngyilkos lett – mondta az apa.

Átkutatták a Tiszát, de nem találtak holttestet. Nyomozás indult a párbajfél után is, találtak egy szálat, miszerint Solti egy fűszer- és csemegekereskedő lányának többedmagával udvarolt volna a tánciskolában, és e versengés okozta volna a párbajt.
 
Híradás a Délmagyarország 1911. november 23-iki számából
Híradás a Délmagyarország 1911. november 23-iki számából
A Délmagyarország október 29-i száma szerint a rendőrség arra jutott, hogy Soltinak esze ágában sem volt megölni magát, hanem néhány ezerkoronással a zsebében megszökött. Aznap nem is a parton talált kalapot viselte, hanem két kalap volt nála. Ez annyira valószínű volt, hogy a rendőrök éjszaka razziáztak a szegedi szerelemtanyákon. „Meglepett szerelmes párok ijedten rebbentek szét a diszkrét szobákat felnyitogató rendőrség emberei elől, de Solti Lászlót nem találták sehol."

Már az apa sem hitte, hogy a fiú öngyilkos lett. Viszont attól tartott, ha elfogy a pénze, mégis végez magával. Az idős táblabíró naponta bejárt Szegedre érdeklődni, van-e új hír a fiúról.

Másnap Friedlieb Árpád szegedi kereskedősegéd állította, hogy Solti él, és 8-10 nap múlva elő is kerül; az eltűnés utáni napon látta őt a Kaposvárra tartó vonaton. A segéd ajánlkozott, hogy költségei ellenében megkeresi a fiút, de nem hittek neki.

Pedig a november 23-i újságban már az állt, hogy Solti László megérkezett Szegedre. Abbáziába (ma Opatija, Horvátország) utazott, hogy kipihenje a lumpolást. Levelet írt apjának, aki elutazott érte, és hazavitte. Szabadkán azonban unatkozott és Szegedre jött.

Zseniális viccnek tartotta az eltűnést, tíz kilót hízott. Amerikai párbajt egyáltalán nem vívott.

A Solti-ügyről beszámoló Délmagyarország-oldalak. Kattintson!

Egy év múlva, 1912 júniusában mégis beidézték párbaj vétsége miatt. Az eltűnési eset előtt ugyanis igazi véres kardpárbajt vívott egy volt barátjával. Az illető, amikor megtudta, hogy Solti mulatozásra szórja apja pénzét, felmondta barátságukat, és e gesztus hangneme miatt vett elégtételt a szabadkai fiatalember. A párbajban mindketten megsérültek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A dolgos iparos férj sietett a hűtlen feleség után

DélmagyArchív 1935: Mintha egy magyar szériafilm történetébe csöppennénk. A happy end egy kicsit… Tovább olvasom