Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Megbocsátással végződött a vitriolos dráma

DélmagyArchív 1925: Jolán, a Hági étterem idősödő kenyereslánya vitriollal öntött arcon egy férfit.
Herkély Lajos rendőrtanácsos bizonyosan vitába szállt volna azzal, hogy a vendég király-e a korabeli Royal szállóban Szegeden.

1925. december 22-én a rendőrt szálláshelyén vitriollal öntötte arcon Hajós Győzőné 37 éves kenyereslány, más néven "a kenyeres" Jolán.

A drámáról hamarosan kiderült, hogy szerelmi ügy.
 
Vitriolos szerelmi dráma a Royal szállóban. Délmagyarország 1925. december 23.
Vitriolos szerelmi dráma a Royal szállóban. Délmagyarország 1925. december 23.

Herkély Lajos Erdély elcsatolása után menekült Szegedre és itt tanácsosi rangban alkalmazták. Visszavonultan élt, a Royalban bérelt szobájában lakott az első emeleten, étkezni pedig a közeli Hági étterembe járt.

A szemlélőknek feltűnt, hogy az étteremben Hajós Győzőné Jolán többet forgolódik annál a távoli asztalnál, ahol a rendőr csendesen költi ételét. A nőt amúgy úgy ismerték, mint aki „idősebb kora ellenére sem veti meg a púdert és a rúzsot". A „kenyeres" Jolán már régebb óta különváltan élt férjétől.

A bennfentesek úgy tudták, az asszony már régóta üldözte szerelmével a visszahúzódó férfit, míg végül azon a karácsony előtti reggelen megtörtént a dráma. A nő magából kikelve rohant ki a rendőr szobájából és rontott be a szálloda irodájába, ahol feldúltan kiabált, de nem adott érthető válaszokat.

A szobában pedig a tanácsos borzalmas kínok között kiáltozott segítségért. A jelekből az látszott, hogy a szerelmes Jolán váratlanul öntötte arcul a férfit, aki védekezni sem tudott.

Szerencsére még aznap megoperálták a szemklinikán, és azután eredményesen ápolták tovább a belgyógyászaton. A tárgyalásra már meg is gyógyult (szerencsére a vitriol nem volt tömény).
 
Herkély Lajos megbocsátott a kenyereslánynak. Délmagyarország 1926. január 30.
Herkély Lajos megbocsátott a kenyereslánynak. Délmagyarország 1926. január 30.

A január 29-iki tárgyaláson a bíró 4 hónapi fogságra ítélte Hajós Győzőnét, enyhítő körülményként figyelembe vette büntetlen előéletét, beismerő vallomását, elkeseredettségét, valamint azt, hogy Herkély Lajos megbocsátott neki.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ivászat a szegedi színház éjjeli színpadán?

DélmagyArchív 1926: Hogyan lehet tönkretenni egy előadást, aminek fő tartozéka 25 liter friss sör?… Tovább olvasom