Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Megküzdöttek a legények Macska Manci művésznőért

DélmagyArchív 1938: Csak a legnagyobb primadonnák tudnak ilyen feledhetetlen éjszakát szerezni. Ivászat, szerenád, bunyó.
Híradás Macska Mária öttömösi vendégszerepléséről a Délmagyarország 1938. február 5-iki számában.
Híradás Macska Mária öttömösi vendégszerepléséről a Délmagyarország 1938. február 5-iki számában.

Macska Manci művésznő viharos éjszakát szerzett az öttömösi legényeknek, akik csalódtak ugyan, de megkóstolták a bohém élet ambróziáját.

1937 novemberében vándorcirkusz lépett fel néhány napon át az egyik öttömösi kocsmában. A társulat primadonnája Macska Mária művésznő volt, aki nemcsak, hogy vonzotta a falu legényeit, de szívesen is fogadta mindegyikük udvarlását.

Nem is várattak magukra az öttömösi legények, éltek a mondén élet ritkán kínálkozó lehetőségével.

Macska Mancinak azonban két testőre is volt a társulatból: egy 20 éves artistatanonc és egy bohóc, aki civilben a gyepmesteri szakmát gyakorolta.

Kilenc berúgott falusi legény Macska Manci udvarában

November 15-én este a legények borozásra hívták Macska Mancit, aki vállalkozott rá, hogy verseny igyon velük. Záróráig rendben is volt minden, amikor is a művésznő három legénnyel kísértette haza magát a kocsmából. Közülük azonban csak egyet, a Varga János nevű szerencsést (talán a legjózanabbat) ereszették be a társulat szállására. Ketten, ifj. Dobó István és Kovács Sándor, kénytelenek voltak kívül feledni reményeiket.

Éppen tanácstalanul álldogáltak az udvarban, amikor erősítés érkezett: újabb legénycsapat, akiket ugyancsak Macska művésznő vonzott oda. Gönczöl István vezetésével szerenádot készültek adni a falu Sarah Bernhardtjának. Így együtt már kilenc italos legény énekelt az udvarban, majd mind be akartak menni személyesen tiszteletüket tenni Macska Mancinál.

Belülről azonban eltorlaszolták az ajtót, és amikor már meleg volt a helyzet, a benti társulati tagok váratlanul kirontottak és az elöl álló Gönczölt egy fejszével fejbe vágták. A szerencsétlen Gönczöl így hát Macska Manci ajtaja előtt esett össze, és trubadúrkalandja annyi szépséghibát szenvedett, hogy heteig lebegett élet és halál között, amíg végül csodával határos módon felgyógyult.

Macska Manci viszont semmire nem emlékszik

Később, már a tárgyaláson kiderült, hogy az éjszakai ivászaton Macska Mária bíztatta a legényeket, hogy rendeljék csak az italt. Ezután ők jogosnak érezték reményeiet, de mégsem engedték be őket a művésznőhöz. Sőt, amint be akartak menni, féltégla repült feléjük, és egyikük még a kalapját is elhagyta a csatában.

A testőrök pedig arról beszéltek a bíróság előtt, hogy védekezniük kellett, hiszen már az udvarban volt bicskázás a legények között (az lehetett a selejtező).

Végül mindenki kapott pár hetes fogházbüntetést, a fejszés testőrt pedig 8 hónapra ítélték.

Macska Manci ártatlannak bizonyult, és tanúként sem jutottak vele sokra: semmire sem emlékezett, mert „meglehetősen ittas volt".

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két fia maradt a harctéren, 8 hónap egy beszólásért

DélmagyArchív 1927: A hadsereg megvédi magát a keserűen gyászoló apától! Lesz itt rend! Tovább olvasom