Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Merre jár a vagyont rejtő cilinder?

DélmagyArchív 1934: Ágoston Károly úr örökösei semmit sem találtak a megboldogult lakásában. Volt egy ósdi cilindere, azt a takarítónőre hagyta.
A 23 ezer pengős cilinder története. Délmagyarország 1934. június 20.
A 23 ezer pengős cilinder története. Délmagyarország 1934. június 20.
A szegedi Ágoston Károly úr ósdi cilindere örökségi izgalmakat okozott 1934 júniusában.

Az idős növényvédelmi tisztviselő 1934. február 10-én szenderült jobblétre a szegedi Tisza Lajos körút 85 szám alatti házban. Zárkózott agglegény volt, gyerekek nem maradtak utána, csak néhány rokon érkezett reményekkel a hagyaték átvizsgálására, arra számítva, hogy a garasos öregúr megtakarítása kitesz egy kisebb vagyonkát.

Nekik azonban csalódniuk kellett: a puritán berendezés nem ért sokat, egyebet meg nem találtak. Szétosztották hát a szegényes hagyatékot, a limlom között talált kalapdobozt pedig az öreg végakarata szerint a takarítónőnek adták, mivel nem volt benne más, csak egy ósdi cilinder. A rokonok megnézték, de egyikük sem vágyott rá.
Ilf és Petrov egy évvel azelőtt, 1933-ban írta meg Tizenkét szék című regényét, amelyben a megboldogult anyós, Klavgyija Ivanonva 12 széke közül az egyikben ékszerek voltak, és ez után folyt a hajsza. Filmen is érdemes megnézni, van szovjet és amerikai változata.

1934-ben a cilinder semmi jelét nem mutatta, hogy értékes lenne. A világháború előtt hordtak ilyen fejfedőt a korzózó urak, de azóta divatjamúlt lett, és a modern világban már csak mulatni lehetett rajta.

Mint később kiderült, 23 ezer pengős vagyon volt benne elrejtve.

De mi is történt vele?
  1. A takarítónő megkapta a cilindert, és persze igyekezett pénzt csinálni belőle. Egy zsibárushoz vitte, aki fanyalogva 40 fillért adott volna érte, de a nő 80 fillérre tartotta. Nem tudtak megegyezni.
  2. A takarítónő ezután hazavitte és a kalapdoboz a sarokban porosodott egy ideig. Mivel útban volt, rövidesen elajándékozta.
  3. Vincze Péter, Lechner téri lakos kapta meg a kalapot. Mivel neki sem kellett semmire, nála is a sarokban állt egy ideig.
  4. Ott is maradt volna, ha meg nem látogatja kedélyes öccse, akinek eszébe jutott, hogy felpróbálja a kalapot. Ekkor azonban úgy érezte, hogy a cilinder furcsán nehéz. Felbontották a bélést.
A kalapból 4 takarékkönyv és két régi levél esett ki. A könyvek a Pesti Hazai Takarékra szóltak és kamatostól 23 ezer pengőt értek.

Mivel Vincze nem lehetett biztos abban, hogy értékes-e a lelet, egy kereskedő ismerőséhez vitte. A kereskedő viszont nem árulta el egyértelműen, hogy milyen értékről is van szó. Elment viszont az egyik könyvecskével a takarékba.

A történet szeszélye folytán Ágoston úrnak volt egy banktisztviselő ismerőse is, aki arra gyanakodott, hogy a hagyatékban kellett lennie megtakarított pénznek. Ezért értesítette banki kapcsolatait, hogy ha Ágoston Károly névre szóló takarékkönyvvel jelentkeznek, akkor ne fizessék ki.

A banktisztviselő gyanakvása beigazolódott. A kereskedőnek nem fizették ki a pénzt, hanem felhatalmazást kértek tőle, ami nem volt neki. Elment hát azzal, hogy meghozza a szükséges papírt.

Vincze Péter ezalatt értesítette az egyik örököst, aki gyorsan Szegeden termett, és a rendőrségre ment feljelentést tenni a vagyon eltűnése miatt. A nyomozás kiderítette a cilinder történetét, és ezután alighanem megkezdődött osztozkodási történet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elveszett boldogságért perelt a korosodó lány

DélmagyArchív 1938: Mindennek a sarki fűszeres volt az oka, aki kifecsegte, hogy más férfiak is… Tovább olvasom