Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Mit tettél, Rózsi, a proletárdiktatúra alatt!?

DélmagyArchív 1929: Ne aggódjanak, Sch. Rózsika úrilány volt. De az úrilányok is találkoznak a TO-val, amikor egyetemre iratkoznak.
Délmagyarország 1929. július 18.
Mit kellett igazolni a szegedi egyetemen? Délmagyarország 1929. július 18.
A 18 éves Sch. Rózsika békéscsabai úrilány 1929-ben beiratkozott a szegedi egyetemre. Abban az évben érettségizett, Szegeden voltak rokonai, szóval semmi különös nem volt ezzel az elhatározással, hiszen akkoriban az úrilányok már tanultak.

Megírta a felvételi kérvényt, elküldte, és várt. Vissza azonban egy „komoly hangú pecsétes írás" érkezett az egyetemtől. A rugalmasságáról ma is híres tanulmányi osztály (TO) elődje írt.

A felszólítás szerint Sch. Rózsikának sürgősen be kellett szereznie egy hivatalos bizonylatot, amely arról szólt, hogy a 18 éves lány milyen magatartást tanúsított a proletárdiktatúra idején, vagyis 1919. márciusa és júliusa között.

Mivel ekkor 1929-et írtak, a feladat lényegében az volt, hogy megállapítsák a 8 éves Sch. Rózsika tevékenységét a magyar történelem egyik legzavarosabb időszakában.

A lap is megjegyzi, hogy az igazolási kötelezettség azokból az időkből maradt fenn, amikor az újonnan Szegedre költöztetett egyetemen ily módon akarták biztosítani a társadalmi békét.

Csak, közben eltelt az idő.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Puskatussal, lovasrohammal verték szét az asszonyokat

DélmagyArchív 1930: Szegedi munkanélküli asszonyok az utcán üldözték a nem szegedi munkásokat.… Tovább olvasom