Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Az első háborús év - 1914

Az év úgy indult, mint annyi hasonló esztendő. A várost a közlekedés fejlesztése, a vasútállomás megépítése foglalkoztatja, és június 22-én Glattfelder Gyula csanádi püspök elhelyezi a fogadalmi templom alapkövét. Igaz, a III. eszperantó világkongresszus, amelyet június elején rendeztek Szegeden, már a háború elleni tiltakozást tűzte zászlajára. Hiába. Július 31-én kihirdetik az általános mozgósítást.
Osztrák-magyar csapatok Galíciában
Az új helyzetben a lap egyik első dolga szó szerint közzétenni a főhadiszállás utasítását, miszerint a háborús eseményekről csak a hivatalosan kiadott és ellenőrzött anyagokat lehet közölni, hogy az olvasó képes legyen megítélni a későbbiekben az információkat. És a háború vége felé egyre több a DM-ben a cenzúrának köszönhető fehér folt. Addig azonban éveknek kell még eltelniük. Mi pedig nézzük annak az első napnak a híreit a Délmagyarország 1914. augusztus 1-jei számából!

Őfelsége elrendelte

„Aminek a háborús események kezdete óta mindenki feszült várakozással nézett elébe, az pénteken bekövetkezett: Őfelsége elrendelte a közös hadsereg, a haditengerészet, mindkét honvédség és a bosnyák-hercegovinai csapatok általános mozgósítását. A hír villámgyorsan terjedt el a városban és újra nyüzsgő mozgásba hozta a pár órával előbb még rendes képet nyújtó utcákat. Hat óra tájban a város katonai ügyosztálya mindenfelé kifüggesztette az általános mozgósítást elrendelő plakátokat, amelyek köré százával csoportosultak az emberek."

A behívás az összes 42 éves és fiatalabb népfölkelésre kötelezettet érintette, akik a közös hadseregnél, haditengerészetnél, a honvédségnél vagy a csendőrségnél szolgáltak.

Szegények bajban

A háború bajai már az első napon előrevetítik árnyaikat. A szegény sorsú bevonulók családja szinte azonnal lehetetlen helyzetbe került. Az ínséget szenvedők számára máris jótékonysági akciót szervez a város, amiről a következőképpen tudósít a Délmagyarország:
„Megírtuk, hogy Somogyi Szilveszter dr. főkapitány az összes szegedi jótékony egyesületek és a szegedi sajtó bevonásával nagyarányú jótékonysági akciót indított a bevonult tartalékosok családjainak felsegélyezésére. A humánus mozgalom széles visszhangra talált az egész városban. A társadalomnak minden rétege kiveszi részét a fontos akcióból és tehetségéhez mérten szívesen adakozik, csakhogy hazafias kötelességét lerója.

A Délmagyarország szintén gyűjtést indított a bevonultak családjainak felsegélyezésére és örömmel jelenthetjük, hogy mai gyűjtésünk is már szép eredménnyel járt..."

Sokan tartanak attól, hogy a háború következtében megszűnnek szolgáltatások és elszabadulnak az árak. Erről a következő olvasható augusztus 1-jei lapunkban:

„Két nappal ez előtt közöltük a légszeszgyárnak a városhoz intézett beadványát, amelyben az volt, hogy tekintettel a bekövetkezett rendkívüli eseményekre, az üzem folytonosságáért nem vállal felelősséget. A légszeszgyár most a közönség megnyugtatása céljából közli, hogy emberi számítás szerint minden eshetőségre felkészült s üzemét zavartalanul tudja folytatni."

Dráguló élelmiszerek

„Az élelmiszerek nem drágulnak túlságosan. A közélelmezési bizottság ma délután négy órakor Somogyi Szilveszter dr. elnöklésével ülést tartott. Az ülés megnyitása után az elnök bejelentette, hogy mivel több panasz merült föl az élelmiszerek gyors drágulása miatt, amit a háborús körülmények idéztek elő, összehívta a bizottságot...

A közélelmezési bizottság ülésén „a bizottsági tagok indítványára összehasonlították a július harmadiki piaci árjegyzéket a mostanival, továbbá a liszt áráról szóló múlt hónapi jelentéseket, a maival. Az összehasonlítás során kiderült, hogy a liszt ára csak néhány fillérrel emelkedett: a hús alig lett drágább, a burgonya és a fehércukor azonban sokkal drágult. A bizottság megállapította, hogy általában véve a drágulás nem olyan méretű, mely direkt élelmiszer uzsorának volna minősíthető, hanem a mostani viszonyoknak megfelel. Ha azonban indokolatlan drágulás állana be, akkor fölterjesztést intéznek a belügyminiszterhez, hogy engedélyezze a város hatóságának az élelmiszerek árának egyöntetű megállapítását."

(Folytatjuk)

Összeállította: Szávay István

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pálya a SZAK-nak, kitörési pont a városnak - 1913

A szegedi sportolók 1912-ben szép sikereket értek el a stockholmi olimpián (két arany, egy ezüst).… Tovább olvasom