Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Erdélyi menekültek ezrei Szegeden 1916

Míg a frontokon egyre nehezebb a helyzet, Szeged megpróbálja élni a maga életét. Február 11-én bemutatják Cserzy Mihály és Szalay József Ugarimádás című színművét, sőt augusztusban megindul a Színházi Hírek című színházi, művészeti és mozinapilap. Ám ugyancsak augusztusban üzent hadat Románia, ami alaposan fölbolygatta a város életét. A kitörő harcok elől menekültek ezrei érkeznek Erdélyből Szegedre is.
A DM augusztus 29-i első oldalának címei: Románia megüzente a háborút – Megkezdődtek a harcok a román határon – Csapataink beszállították az első román hadifoglyokat. Aztán, miközben az előzményeket ismerteti a lap vezércikke, némi oldalvágást küld Tisza István miniszterelnöknek is.

„Megismétlődött az árulás"

„Mindjárt a világháború kitörésével fölvetődött a romániai kérdés. Tisza legutóbbi képviselőházi beszédéből minden kétséget kizáróan megtudtuk, hogy Románia szövetségesünk. Alig két héttel ez után a beszéd után megismétlődött az olasz árulás: Románia hadat üzent".

A hadiállapot augusztus 27-én este állott be, s az összecsapások azonnal meg is kezdődtek Erdély határán. Ezekről így számol be a DM:
„Budapest, augusztus 28. Károly főherceg lovassági tábornok hadseregharcvonala: Magyarország délkeleti és keleti határbástyáin tegnap este új ellenségünk: Románia orvul támadva határőrseinkkel az első lövéseket váltotta. A vöröstoronyi szorosnál és a Brassótól délnyugatra és délre fekvő szorosokban ma reggel mindkét részről harcba keveredtek az előcsapatok és katonáink beszállították az első román hadifoglyokat."

A cél: a területszerzés

A DM a román döntés okait elemezve meglehetősen jó következtetésre jut, amikor a következő címet adja írásának: Románia Erdélyért és Bukovina birtokáért fordult ellenünk. Idézzünk az írásból is:
„Bécs, augusztus 28. Oroszország még nem mondott le a Fekete-tenger és a Konstantinápoly uralmára irányuló álmokról és mert a Dardanellák megvívása oly csúfosan vallott kudarcot, most a szárazföldi úton akarja Konstantinápolyt meghódítani. Ezért azt az ajánlatot tette Romániának, hogy Bulgáriának a Dobudzsán át való megtámadására lépjen a cár országával katonai konvencióra. Románia azonban nagyon is jól tudja, hogy a független román királyság jelenlegi helyzetében útjában van Oroszországnak, amely győzelme esetén közte és Konstantinápoly közötti úton egy önálló, független Romániát meg nem tűrhet. Erre való tekintettel Románia területi megerősödést kíván elérni és a katonai konvenció, valamint az orosz átvonulás megengedése fejében garanciákat követelt arra, hogy a háború után Erdély és Bukovina Romániához fog csatlakozni. A román kormány tudatta is ezt a követelést Oroszországgal."

Miközben a frontokon folyamatosan romlik a helyzet – ősszel az annyi vérrel öntözött Doberdót is fel kellett adni –, a hátországban is romlik az ellátás, rohamosan nő a szegénység. Ehhez kapcsolódik a hír, miszerint: „A polgármester maximálhatja minden élelmi cikk árát. A belügyminiszter nagyfontosságú rendeletét az alábbiakban ismertetjük: A rendelet általános fölhatalmazást ad a város első tisztviselőjének, hogy mindennemű élelmicikkeknek és nélkülözhetetlen szükségleti cikkeknek az árát előzetesen kikért kormányhatósági jóváhagyás nélkül maximálhassa..."

A DM segélyakciója

Az ősz meghozta a tömegháború borzalmait Szegedre is. A DM szeptember 1-jei számának vezető anyagának címe: Erdélyi menekültek ezrei Szegeden.

„(Saját tudósítónktól.) A román árulás folytán elkeseredett harcok dúlnak Erdély keleti és déli határain. Derék székelyek, akik a magyar hűség, erő és bátorság minden előnyös tulajdonságával felruházva a két éves világháborúban oroszlánbátorsággal küzdöttek hazájukért, most földönfutókká váltak... Szegedre is jött már és fog még érkezni sok-sok hosszú vonat, amely az erdélyi menekülők ezreit hozza ebbe a színmagyar városba, hogy a mi hazafias érzésű és áldozatkész közönségünk között új hazát találjanak... Pénteken is fognak érkezni Szegedre menekülők, akiknek a száma végeredményben a belügyminiszternek a főispánhoz érkezett sürgönye szerint 20.000–60.000 között ingadozik."

A Délmagyarország azonnal sikeres gyűjtést indított a menekültek megsegítésére: már az első napon 5320 koronát szerezve. Szeged lakossága nyomorúságában is bőven adakozott.

(Folytatjuk)

Összeállította: Szávay István

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állásharcok és növekvő szegénység - 1915

Január 30-án meghalt dr. Lázár György polgármester, helyére dr. Somogyi Szilveszter, addigi… Tovább olvasom