Digitália

2013.09.16. 07:53

Szinte minden brókercég bevezeti a Xetra rendszert

Szinte az összes hazai brókercég bevezeti a Xetra kereskedési rendszert, az iparág nehéz helyzete ellenére vállalva az ezzel járó költségeket.

MTI

A decemberben startoló rendszer számos újdonságot hoz majd a befektetőknek, a külföldön való üzletelés azonban ettől nem lesz olcsóbb - írta a Napi Gazdaság.

A lap hétfői számában emlékeztetnek: korábban több cégvezető is úgy vélekedett, a Xetra egyszeri beruházási igénye miatt konszolidációt indíthat el a szektoron belül a bevezetés, ám ezt most több kisebb cég képviselője is egyszerű marketingfogásnak minősítette a nagyok részéről.

[namelink name="Virág Ferenc"], a Random Capital elnök-vezérigazgatója szerint látszik, hogy nem a Xetra fenyegeti ezeket a szolgáltatókat, az sokkal inkább a nagyok kereskedési bevételeit érintheti, akik eddig DMA (direct market access) rendszerek értékesítése révén közvetlen hozzáféréssel szolgálták ki a nagyobb intézményi ügyfeleket. Virág úgy véli, a Xetra bevezetésével sok olyan nagy külföldi szereplő jelenhet meg közvetlenül a magyar tőzsdén, aki eddig nem vállalta a különböző kereskedési platformok összekapcsolásából eredő kényelmetlenséget, most azonban az általuk már amúgy is használt Xetrán könnyebben hoznak majd ilyen döntést.

Éppen emiatt várható, hogy a magyar tőzsde likviditása javulni fog a december 6-ra tervezett változást követően - tette hozzá.

Már folyik az új rendszer tesztelése. Október elejéig szabadon tesztelhetnek a tőzsdetagok, ezt követően pedig ismét egy támogatott periódus veszi kezdetét, ahol a BÉT az egyes tagokkal "one-on-one" módon megy végig a tesztforgatókönyveken - mondta Katona Zsolt, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója. November közepétől három héten keresztül, immár az éles Xetra-környezetben kerül sor egy "főpróbára", ahol a BÉT szintén egyenként teszteli majd az egyes tagokkal a rendszer alapvető funkcióit - tette hozzá.

Címkék#tőzsde

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!