Digitália

2017.11.11. 13:55

Lenácizta a Facebookot az egykori befektető

Roger McNamee korábbi Facebook-befektető a náci propagandminiszterhez, Joseph Goebbelshez hasonlította a Facebook elöljáróit.

Roger McNamee aggodalmát fejezi ki a techóriások módszerei miatt, akik szerinte magukhoz láncolják a felhasználókat és a hirdetőket egyaránt. Az egykori Facebook-befektető Washingtonban elmondta, valamilyen szinten mindenki a közösségi oldal függőjévé vált, és attól tart, hogy valódi emberi kapcsolatok helyett, üresek és hamisak születnek. Párhuzamként Hitler náci propagandaminiszterét, Joseph Goebbelst emlegette: McNamee szerint a Facebook a félelem- és a dühkeltés melegágya lett, csökkent a személyesség, az emberek jóval kevésbé közvetlenek egymással.


McNamee kommentje újabb csapás a Facebookra nézve, mivel a múlt hónapban Justin Rosentein korábbi alkalmazott nyilatkozott aggodalmairól, aki fejlesztőként dolgozott a cégnél, ő készítette a Facebook "Tetszik" gombjának prototípusát. Rosenstein szerint az egész közösségi háló hamis élvezetet nyújt, ő maga is tartott az addikció miatt, ezért kénytelen volt korlátozni aktivitását a Facebookon. Elmondása szerint gyakori, hogy az ember a legjobb szándékkal talál fel dolgokat, de nem számol azzal, hogy annak negatív hatásai is lehetnek később.


A szakértők szerint az amerikai tizenévesek körében várhatóan csökkeni fognak a felhasználók. Az eMarketer piackutató cég felmérése alapján 14,5 millió 12 és 17 év közötti felhasználója lesz 2017 végéig a Facebooknak, ami 3,4 százalékkal kevesebb az előző évhez képest.


Címkék#Facebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!