Digitália

2023.11.14. 06:00

Élőben fordíthatja a telefonhívásokat a következő Samsung mobil

Szinte bizonyos, hogy a Samsung Galaxy S24-es lesz az első mobil a világon, amelyik valós időben fordít majd a telefonálóknak az egyik nyelvről a másikra.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Andrey Suslov

Úgy tűnik, végre történik valami igazán izgalmas, fontos fejlesztés az utóbbi években álmosítóan változatlannak tűnő okostelefon-piacon. Mostanában a fejlesztések leginkább a kamerák csiszolgatására, alig észrevehető dizájnváltoztatásokra korlátozódtak – a Samsung hivatalos bejelentése alapján azonban úgy tűnik, a koreai óriás bedobja a követ a vízbe.

Nem kétséges, hogy az év legnagyobb technikai újdonsága a mesterséges intelligencia chatrobotok megjelenése volt. Összes visszásságukkal együtt a ChatGPT, a Bing, a DALL-E – hogy csak a legismertebbeket említsük – elhozta az MI-t a mindennapi felhasználó számítógépére.

Alig néhány nappal az OpenAI fejlesztői eseménye után a Samsung bemutatta saját generatív mesterségesintelligencia-modelljét, a Samsung Gausst a Samsung AI Forum 2023-on.

Minden jel szerint a Samsung az első olyan mobileszközöket gyártó cég, amelyik generatív mesterséges intelligenciát épít bele a készülékeibe.

(Az óvatos duhaj Apple időnként ugyan odanyilatkozik, hogy napi dollármilliókat költ MI-fejlesztésre, de egyelőre semmi nyoma haladásnak a harapott almás készülékeken.)

Az AI Fórum szerint három területen vetik be az MI-t. A Samsung Gauss Code a fejlesztőknek segít majd a kódírásban, a Samsung Gauss Image képeket generál és szerkeszt, és talán a legérdekesebb fejlesztés, a Samsung Gauss Language pedig a ChatGPT-hez hasonlóan élőben tud majd válaszolni a feltett kérdésekre.

A Samsung Gauss nevét Carl Friedrich Gauss matematikusról kapta, akinek elméletét az AI/MI és a gépi tanulás gerincének tekintik.

Az óvatos céges sajtóbejelentés ugyan még visszafogottan úgy fogalmaz, hogy „a jövő év elején megjelenő Galaxy AI közelebb visz minket egy olyan világhoz, ahol a társadalmi kapcsolatok legáltalánosabb akadályai feloldódnak, és a kommunikáció könnyebb és produktívabb, mint valaha”. De az illusztráció már sejteti, hogy itt nemigen lehet másról szó, mint az élő nyelvi fordításról: a kép két mobiltelefonálót ábrázol, akik közül az egyik koreaiul, a másik angolul beszél.

Forrás: Samsung

Itt bizony a cég által AI Live Translate Call-nak nevezett személyes fordítót mutatják, amelyik „hamarosan” megjelenik: az IT szakma szerint a jövő év elején megjelenő Samsung Galaxy 24-esbe épül majd be.

A hang- és szövegfordítások valós időben jelennek meg, miközben beszélünk. Így a beszélgetés egy másik nyelvet beszélő személlyel olyan egyszerű lesz, mint ma a feliratok bekapcsolása egy műsor streamelése közben.

Azonnal meg is nyugtat bennünket a gyártó, hogy „mivel a fordító az eszközön található – tehát internetkapcsolat nélkül, nem felhőszolgáltatásokból dolgozó – Galaxy AI lesz, a felhasználó bízhat abban, hogy a mesterséges intelligenciával folytatott privát beszélgetései soha nem hagyják el telefonját”. (Ezzel szemben a ChatGPT-vel való beszélgetéseink teljes egészükben a felhőben zajlanak.)

Nem véletlenül hangsúlyozzák annyira az adatvédelmet: a generatív mesterséges intelligencia egyik aggályos vonatkozása éppen az, hogy mivel tanul a velünk folytatott beszélgetésekből, előfordulhat – elő is fordult –, hogy amit megtanul tőlünk, azt másnak kifecsegi. Jellemző, hogy a Samsung az év eleji belső adatszivárgás után kifejezetten megtiltotta a generatív mesterséges intelligencia használatát a vállalati tulajdonú eszközökön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!