Digitália

2024.04.09. 06:00

Irán megtámadta Izraelt – Elon Musk X-én tették közzé a hírt

Megdöbbentő hír jelent meg április 4-én, csütörtökön Elon Musk X-ének, a volt Twitternek a címlapján, a kiemelt Explore menüben. A közösségi oldalon ez a hírfolyam jeleníti meg a trendeket, a legfőbb híreket.

MW

Az izraeli hadsereg légicsapásokat mér Gázára

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Mohamed Szaber

„Irán nehézrakétákkal támad Tel-Avivra” – írta az X közösségi oldal. Szerencsére ebből egy szó sem volt igaz. Mindössze Elon Musk X-ének híres-nevezetes chatbotja írt egy hamis címet: Irán valójában nem támadta meg Izraelt. Az egész rémséget az X mesterséges intelligenciával működő chatbotja, Grok találta ki és publikálta.

Egy Twitch-felhasználó, Hasan Piker által készített képernyőképen az X címsora látható vezető helyen
Fotó: Twitch / Forrás: Hasan Piker Twitch

Március elején sajtójelentések nyomán mi is megírtuk, hogy Elon Musk szabadon felhasználhatóvá teszi a ChatGPT riválisát, Grokot. A nagy csinnadrattával tett bejelentés néhány nappal azután jött, hogy a milliárdos pert indított a ChatGPT-t készítő OpenAI start-up ellen, arra hivatkozva, hogy a cég a mesterséges intelligencia fejlesztését nem az emberiség javára, hanem saját haszonszerzésre használja.

Hogy jelenhetett meg egy ilyen tévhír a háborúról?

Néhány évvel azelőtt, hogy Elon Musk felvásárolta volna az akkor Twitter néven ismert platformot, a vállalat emberi szerkesztőkből álló csapattal állíttatta össze a híreket és kontextusba helyezte a trendeket. A legnépszerűbb tweeteket nem csak egy algoritmus rangsorolta, sőt, a Twitter partnerségre lépett az AP-vel és a Reutersszel, hogy ellenőrizze a témák valódiságát.

Amikor Musk 2022 októberében megvásárolta a céget, egy lendülettel kirúgta a Twitter tényellenőrzéssel foglalkozó szerkesztőit.

A minap, április elején az X elindította az Explore, Felfedezés oldalt. Ez hozza minden egyes felkapott témában a legnépszerűbb felhasználói bejegyzéseket. Az oldal legtetején az algoritmus által létrehozott címsor olyan érzetet nyújt az olvasóknak, mintha újságcikket olvasnának a témában. Az Explore felkapott történetei közvetlenül az X főoldalának jobb oldali sávjába ágyazva jelennek meg, ahol korábban a felkapott témák listája volt, és amit az X felhasználóiból százmilliók néznek meg naponta.

Musk nem hozta vissza a Twitter kurátori csapatát, nem is alkalmazott új emberi szerkesztőket: a szöveget egyedül az X mesterséges intelligenciával működő chatbotja, Grok írja.

„A Grok korai funkció, és hibázhat – olvasható az apró betűs megjegyzés az X-en. – Ellenőrizze a közléseit.” Groknak bizony úgy tűnhetett, hogy Irán támadása valódi történet, amit ki kell emelnie.

Az efféle esetek nem korlátozódnak az Irán–Izrael viszonylatra: megesik, hogy Grok a vicceket is tényként kezeli. Az alábbi bejegyzésben olvasható, hogy „... a New York-i rendőrség 1000 rendőrt mozgósított a földrengés megakadályozására. A Robotzsaru bevetését is fontolóra veszik.” Ez nyilvánvalóan nem igaz, csak egy felhasználó akart tréfálni – és a „hír” simán bekerült a vezető oldali válogatásba.

Frissítés (április 15.)

Akár a sors szörnyű fintorának is tekinthető: Irán április 13-án, szombat este több mint háromszáz rakétát és drónt lőtt ki izraeli célpontokra, megtorlásul a szíriai fővárosban, Damaszkuszban lévő iráni konzulátus épülete elleni izraeli támadásért.

Ettől azonban Grok nem válik utólag jóstehetséggé. Az április 4-én közzétett „hír” utólag, április 13-án is marad annak, ami: a mesterséges intelligencia hallucinációja, emberi szerkesztők nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!