Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

A japánok szerint 75 évtől kezdődik az öregkor

Japán kutatók azt javasolják, hogy ne 65, hanem 75 évesen kezdődjön az öregkor.
apán öregedéstudományi társaságok azt javasolják, hogy ne 65, hanem 75 éves kortól számítsanak öregnek az emberek, tekintettel arra, hogy mind több idősebb ember őrzi meg szellemi és fizikai aktivitását 65 éves kora után is.

A Japán Gerontológiai Társaság és a Japán Geriátriai Társaság szerint a 65-74 éves embereket "félöregként" kellene meghatározni, a 90 éven felülieket pedig szuperöregként.

A 65-74 éves korosztály átsorolása aktív társas életet élő és a társadalomnak támaszt nyújtó réteggé "eleven és virágzó időstársadalmat hozna létre".

Idősek egészségügyi adatait elemezve a gerontológiai társaság arra a következtetésre jutott, hogy évről évre javul Japánban egy-egy idősebb korosztály átlagos szellemi és fizikai teljesítőképessége.

Például egyre többeknek megmaradnak a fogai és csökken azoknak a hányada, akik tartósan ellátásra szorulnak.

A gerontológiai társaság szerint a 65-74 éves korosztály legtöbb tagja még aktívan részt vesz a társadalom életében, és a japán lakosság gyors elöregedésére tekintettel fontos lenne olyan környezetet teremteni, amelyben az idősebbek dolgozhatnak és részt vehetnek önkéntes tevékenységekben.

Az idős korral foglalkozó társaságok emlékeztetnek, hogy a japán miniszterelnöki hivatal egy felmérésében a közvélemény többsége is ellenezte, hogy már 65 éves kortól idősként határozzák meg az embereket.

A legtöbben úgy vélték, hogy a férfiakat csak 70, a nőket pedig 75 éves kortól kellene idősnek tartani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túl sok gyerek betegedett meg, meghosszabbították a téli szünet

Túl sok gyerek betegedett meg, meghosszabbították a téli szünet
Több mint 12 ezer óvodás és általános iskolás, valamint 3 ezer középiskolás jelentett beteget Szerbiában. Tovább olvasom