Délmagyar logó

2018. 10. 17. szerda - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

A nőket kisebb eséllyel élesztik újra a járókelők - nem fogja elhinni, miért!

A kutatók szerint fejleszteni kellene az újraélesztési technika tanításának módszerét.
Férfiakat nagyobb eséllyel élesztik újra a járókelők, nőkön kevésbé valószínű, hogy szív-tüdő újraélesztést (CPR) alkalmaznak az arra járók - derült ki egy frissen bemutatott új tanulmányból, amelynek készítői szerint a jelenség egyik oka az lehet, hogy az emberek vonakodnak megérinteni a női mellkast.

Az Amerikai Kardiológiai Társaság (AHA) anaheimi konferenciáján ismertetett tanulmány elsőként vizsgálta, hogy milyen nemi különbségek figyelhetőek meg a kórházon kívüli újraélesztéseknél.

A vizsgálatot végző szakemberek az Egyesült Államokban történt csaknem 20 ezer esetet tanulmányoztak.

Eredményeik szerint a nyilvános helyen hirtelen szívmegállást szenvedett nőknek mindössze a 39 százalékán alkalmaztak újraélesztést az arra járók, míg a férfiak esetében ez az arány 45 százalék volt. A férfiak 23 százalékkal nagyobb eséllyel élték túl az incidenst.

"Az embereket elbátortalaníthatja a gondolat, hogy erős és gyors nyomást gyakoroljanak egy nő mellkasának a közepére" és egyesek talán attól félnek, hogy sérülést okoznak - mondta a kutatást vezető Audrey Blewer, a Pennsylvaniai Egyetem munkatársa.

Blewer kollégája, Benjamin Abella szerint az embereket az is elbizonytalaníthatja, hogy le kell venniük egy nő ruháját a jobb hozzáférés érdekében vagy épp meg kell érinteniük a mellét, amire egyébként semmi szükség sincsen, amennyiben a CPR-t megfelelően hajtják végre.

"A tenyereket a szegycsontra helyezzük, amely a mellkas közepén helyezkedik el. Ez azt jelenti, hogy elméletben a mellek közötti területet érintjük meg" - magyarázta a szakember.

A hirtelen szívmegállás a szív pumpafunkciójának hirtelen megszűnését jelenti, amelyet általában ritmuszavar okoz. A hatékony beavatkozásra nagyon rövid idő, 3-5 perc áll rendelkezésre, a hosszabb idő visszafordíthatatlan agy- és szívkárosodásokhoz vezet.

Évente több mint 350 ezer amerikai szenved el - kórházon kívüli - hirtelen szívmegállást és az áldozatok 90 százaléka meg is hal, ugyanakkor a CPR kétszeresére vagy akár háromszorosára is növelheti a túlélési esélyeket.

A kutatóknak nincs információja arról, hogy a vizsgált esetekben mi vezérelte az arra járók cselekedeteit.

Ugyanakkor megállapították, hogy ha otthoni környezetben áll le hirtelen a szív, nincsen "nemi különbség" az újraélesztésben, valószínűleg azért, mert a segítségnyújtó ismeri azt, akin alkalmaznia kell a mellkasi kompressziót.

A kutatók szerint fejleszteni kellene az újraélesztési technika tanításának módszerét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Télen is lehet öröm a testmozgás

A szakemberek szerint napi minimum fél óra mozgás kellene ahhoz, hogy egészségesen éljünk, de már… Tovább olvasom