Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Az elakadt holdas porc

Az elhízás, a természetes elhasználódás miatt is létrejöhet ,,porcleválás", azaz a térd ízületének sérülése. A sportbalesetekben sérül a leggyakrabban, ezért síeléskor ügyeljünk a biztonságos kikapcsolódásra.
A térdízület alkotásában részt vevő úgynevezett holdas porcok az ízület két oldalán helyezkednek el. Feladatuk a combcsont és sípcsont ízületi felszínei közti egyenetlenség kompenzálása, ütésgátló, stabilizáló szereppel is bír. Vérellátásuk szegényes, így gyógyulási hajlamuk is csekély, ellenben sérülésük viszonylag gyakori.

Kisebb-nagyobb sérülések

Szerepükből adódóan az élet során rengeteg kisebb-nagyobb behatás éri őket, amely elősegíti a természetes elhasználódás okozta károsodások további súlyosbodását. Legtöbb esetben ezek a sérülések aprók, lényegi panaszt nem okoznak. Általánosságban elmondható, hogy károsodásuk esetén valamilyen szakadás jön létre rajtuk, amelyet a köznyelv porcleválásnak nevez. Legtöbbször ezek a szakadások úgynevezett stabil szakadások, amelyek nem feltétlenül okoznak tünetet, vagy csak minimálisan.
 
Ha baj van, hívjunk segítséget. FOTÓ: Dreamstime
Ha baj van, hívjunk segítséget. FOTÓ: Dreamstime

A hirtelen létrejött, illetve instabil szakadások viszont heves fájdalommal, mozgáskorlátozottsággal járnak. A sérülés tipikusan sportsérülés, amelynél csavaró mozdulat áll a háttérben, de hasonló mechanizmussal, nem sportolókon, akár banális erőbehatásra is létrejöhet, főleg degenerált térden.

A térd fájdalma

A térdízület duzzanata, amely hirtelen keletkezik, mozgatásra jelentősen fokozódik. Bizonyos esetben azonban olyan szakadás keletkezik a porcon, amelynek során a leszakadt darab beékelődik a csontok közé, mintegy kiékelve az ízületet. A porc ilyen módon elakadva ízületi zárat okoz, a térd általában félig hajlított helyzetben van, abból kimozdítani nem, vagy csak alig pár foknyit lehet.

Más esetben a leszakadt darab ki-be jár a csontok között, ilyenkor az elakadás csak részleges, sokszor a beteg csak hirtelen kattanásról, pattanásról, illetve olyan érzetről számol be, mintha ugrana egyet a térde.

Műtéti ellátás

Napjainkban az ellátás artroszkópos úton, azaz vékony kamera és egy másik kis lyukon bevezetett műszerek segítségével történik. Műtétet követően gyógytornát végez a beteg, hogy a teljes mozgástartomány visszatérjen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ˝evolúció hibája˝ a váll és a csípő fájdalma

Az ˝evolúció hibája˝ a váll és a csípő fájdalma
Az Oxfordi Egyetem tudósai megvizsgáltak 300 mintát, hogy a csontok evolúcióját nyomon kövessék. Tovább olvasom