Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Az immunrendszer betegsége érinti a mozgásszerveket is

A reumatológia lényegében egy tág gyűjtőfogalom. Idetartozik az összes reumatológiai-mozgásszervi megbetegedés. Beszélhetünk a ,,kopásos" megbetegedésekről, de idesorolhatjuk a csontritkulást, a gerinc porckorong-elváltozásait, az ízületek gyulladásával járó betegségeket, és lehet vezető tünet az izomzat gyulladása is.
A reumatológiai kórképek között helyezkedik el a betegségek egy olyan csoportja, ahol az immunrendszer „meghibásodása" a felelős a kialakult, mozgásszerveket is érintő tünetekért. Ezek a megbetegedések az autoimmun kórképek, amelyekre jellemző, hogy az autoimmun reakció a szervezetet károsítja funkcionálisan, illetve strukturálisan. Ebbe a csoportba számos, rendkívül változatos tünetekkel rendelkező megbetegedés tartozik. Vannak olyan megbetegedések, amelyek elsősorban a kisízületeket (kéz, láb ízületeit) érintik.

A Bechterew-kór súlyosan érinti a gerincet, amely előrehaladott állapotban teljesen összecsontosodik. Komoly tüneteket okoz a dermatomyositis, polymyositis, amely betegségeknek a mozgásszervi vezető tünete az izmok gyulladása. Jellemző az autoimmun betegségekre, hogy nem csupán a mozgásszervrendszert, hanem az egész szervezetet, a belső szerveket (szív, tüdő, vese) is megtámadják.

Szemtüneteket, sok esetben az adott betegségre jellemző bőrelváltozásokat is okozhatnak. Gyakran megelőzik az egyéb tüneteket, vagy velük egyszerre jelennek meg az úgynevezett általános tünetek: láz, hőemelkedés, fáradékonyság, gyengeség.
Bármely korosztályban találkozhatunk autoimmun megbetegedésekkel, amelyek az enyhébb ízületi tünetektől a súlyos, ízületeket deformáló elváltozásokig változatos megnyilvánulást mutatnak.

A Rheumatoid arthritis – a kéz és a láb ízületi elváltozásainál a gyógyszeres terápia mellett rendkívül fontos a korai fizioterápia megkezdése. Számos fizioterápiás kezelés áll rendelkezésre az elektroterápia területén gyulladás csökkentésére, fájdalom csillapítására.

A térdízület elektroterápiás kezelésénél kihasználjuk a hő hatását is (krioterápia, különböző pakolások). Felhasználjuk a víz jótékony hatásait (tangentorkezelés, subaqualis torna). Jó hatásúak lehetnek a fürdőkezelések. A mozgásterápia, a javasolt tornagyakorlatok betegségenként eltérnek. Amennyiben nem szakember (gyógytornász) irányítja a mozgásprogramot, könnyen árthatunk az ízületeinknek.

A gyógytornász a beteg állapotának, ízületi stádiumának, nem mozgásszervi tüneteinek, illetve társbetegségeinek megfelelően állítja össze az alkalmazandó gyakorlatokat, választja ki az egyéb fizioterápiás kezeléseket. Amennyiben az
autoimmun beteg mindennapi életének részévé válik a fizioterápia, jelentős életminőség-javulásra számíthatunk.

Szerzőnk az SZTE ETSZ adjunktusa

Írásunk az Egészséges Szegedért program keretében készült. A témával  a Rádió 88 szombaton reggel 7 és 9 között a Cafe 88 Hétvége című műsorban foglalkozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tilos a dohányzás és az alkoholfogyasztás a trieszti parkokban

Tilos a dohányzás és az alkoholfogyasztás a trieszti parkokban
Aki e szabály ellen vét, akár 600 eurós (186 ezer forintos) büntetést is kaphat. Tovább olvasom