Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Az ötvenéves kor akár egy új kezdet is lehet az ember életében

Az ötvenes éveikben járó emberek ma már sokkal egészségesebben táplálkoznak, többet mozognak és a növekvő szabadidejüknek köszönhetően sokkal jobban odafigyelnek az életmódjukra, mint húszas éveikben - derült ki egy friss kutatásból.
A brit Engage Mutual biztosító megbízásából készített felmérés 1500, ötvenen túli ember bevonásával készült. Az eredmények szerint minden tíz résztvevőből hét ma már több időt fordít a testmozgásra, mint fiatal korában. Ugyanennyien állították, hogy a korábbi évtizedekhez képest sokkal nagyobb figyelmet szentelnek a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag, ám az elvitelre szánt készételekben szegény egészségesebb táplálkozásra.

A megkérdezettek mindössze egyötöde tartotta be fiatalként a napi ötszöri gyümölcs és zöldségfogyasztás íratlan szabályát, míg mostanra ez az arány 75 százalékra nőtt. Egynegyedük számára a testmozgás ma már a mindennapok fontos részét képezi, míg egyharmaduk ismerte el, hogy a hosszú munkanapok és a gyerekek utáni futkározások annak idején gátat szabtak az egészséges és testmozgásban gazdag életmódnak.

A legfittebbnek átlagosan heti négy alkalommal végeznek valamilyen aktív testmozgást, ilyen például a séta, az úszás, a kerékpározás és a aerobic órák. A megkérdezettek több mint felét a súlyproblémák, majdnem egyharmadukat az unokákkal való könnyed lépéstartás, 17 százalékukat valamilyen egészségügyi probléma vezette rá az életmódváltásra.

"Ezek az eredmények megcáfolják az öregedéssel kapcsolatos előítéletek nagy részét, és nagyszerű kilátásokkal kecsegtetnek minket, ha figyelembe vesszük, hogy a várható élettartam növekedésének köszönhetőn sokunkra az ötvenedik életévünk betöltése után is sok izgalmas év vár még" - idézte a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása (www.telegraph.co.uk) Louise Withyt, az Engage Mutual biztosító munkatársát.

"A várható élettartamra vonatkozó jelenlegi előrejelzések szerint a 65 éves férfiak további 17, női kortársaik pedig plusz 20 évet élnek majd. Ezeknek az adatoknak a fényében az egészséges és aktív életért tett lépések éppen olyan fontossá válnak idős korban, mint fiatalon " - tett hozzá.

"Sokak számára az ötvenes éveikbe való belépés jelentheti az új kezdetet. A gyerekek kirepülnek és vége a hosszú munkaóráknak, így az embereknek lehetőségük nyílik arra, hogy a saját igényeiket helyezzek előtérbe, illetve szükség esetén változtassanak az életstílusokon és egészségesebb szokásokat vezessenek be a mindennapjaikba" - hangsúlyozta Withy.

Olvasóink írták

 • 12. ibibi 2011. június 30. 18:14
  „Az élet egyik legjobb időszaka , nagyon jó gyereknek lenni - gondtalan szabadság , kiváló fiatal felnőttnek lenni , gyerekeket szülni felnevelni , de már sokat aggódunk miattuk ami soha el nem múlik míg élünk , nagyon jó aktívan dolgozni sikereket elérni , de mindezt nagyon jó egészséges nyugalommal befejezni és magunknak élni.”
 • 11. Nórikám 2011. június 28. 22:30
  „10. nem vetted el a kedvem! minden normális ember tudja,hogy éges az élete!. De ha ezzel foglalkozol állandóan az jó? Igen, lehet, hogy holnap, vagy 5 perc múlva meghalok. De addig ha lehet jól akarom érezni magam. Nem akarok olyan megkeseredett lenni mint Te!”
 • 10. aquila0126 2011. június 28. 22:10
  „Ja. A vég kezdete.”
 • 9. Nórikám 2011. június 28. 20:55
  „Bocs: akkor is ha utál....”
 • 8. Nórikám 2011. június 28. 20:53
  „Szóval itt vagyok én, túl a 70 éven, szörnyű gyerekkor , több tragédia után, férjemet is elveszítve /korán meghalt/-igen csak meg cibált az élet! Nem mondom nehéz néhány évem volt, míg újból és igazán ön magamra találtam! És most igazán boldog vagyok,van egy csomó hobbim, varrok magamnak, internetezek, és most néhány hónapja elkezdtem egy -nálunk még nem elterjedt- sportot! Barátnőim vannak, csak egy baj van, 24 órából áll a nap, én meg 30 órát szeretnék, hogy mindenre elegendő időm legyen! Egyszóval: Hajrá öregek, még akkor is utál a társadalom bennünket!”
 • 7. JungHeinrich 2011. június 28. 20:36
  „Te mazsolaszolo aki 50 évesen 25nek akar kinézni annak önértékelési problémái vannak ergo ugyancsak "hozott anyagból dolgozik". Nem is öregapád helyzetértékelésével van a probléma ,hanem azzal hogy elhiszed amit mások szajkóznak.Ha elhiszed,hogy a skatulya amit rád húz a környezeted és adott esetben a társadalom azt fogod fel valóságnak és helyesnek. Tudod hány és hány ember virágzik ki és nyit a világ felé újra és csak azzal például hogy elkezdi használni az internetet? A nárcisztikus társadalom nem tűri az öregedést abban egyetértünk,de az 50 feletti aktivitás nem az amiről szóltál. Tény hogy a mai társadalmi viszonyok közt nagyon nehéz frissnek maradni, hisz leginkább mentálisan tesszük tönkre egymás életét (értsd Magyarország), de megkérdem a mozgás mint maga milyen szerepet játszik a mai magyar társadalom egészében?”
 • 6. mazsolaszolo 2011. június 28. 19:31
  „3. Nem csak az számít, hogy ki kit hozott genetikailag, hanem az is, hogy mit szedett össze pszichésen a kedves őseitől és mit tud azzal kezdeni. A nárcisztikus társadalom nem tűri az öregedést, az Idő megáll valahol 15 és 35 között, de inkább 30 a felső határ. Csakhogy ilyen nincs. Az időt nem lehet megállítani, nem lehet visszaforgatni!

  4. Nem, nem lesz munkanélküli. Nyugaton már most rájöttek - jobb későn, mint soha -, hogy egy dolog az ifjúság lendülete és ereje, egy másik pedig az idősebb kor tapasztalata. Egyiket sem szabad elhanyagolni és a másik rovására előtérbe tolni. Az Élet kerek egész. Nézd meg: a fa tavasszal rügyet bont, aztán virágzik, nyáron gyümölcsöt hoz, ősszel elhullajtja a lombját és télen pihen. Ez a normális. Tavasszal majd kezdődik minden előről.
  De a mesék kivételével nem fordul meg semmi! Az öregapám sem hallott olyat, hogy a fa tavasztól őszig csak rügyezne és folyton csak készülődne a MAJDANI felnőttkorára! Ugyanolyan beteg dolog az, hogy egy ember harmincévesen még mindig görcsösen 15-öt akar élni, mert valahol megállította az időt, tizenéves korban. Műmellek, botox, meg minden sz&rság, hogy fiatalabbnak nézzen ki - paradoxon, hogy éppen ezek az emberek öregszenek a leggyorsabban.

  Normális munkáltató megbecsüli a hosszú évek alatt letisztult és kicsiszolódott szakmai tudást, és nem csak arra hajt, hogy most kaszáljon, és széthajtson embereket. Egy jó üzletember a HOLNAPNAK dolgozik - mert mindenhol az a normális.

  Most bolond világ van. Majd lesz jobb is. Ha nem hajlandó normalizálódni, sebaj! több hely jut a fáknak meg a madaraknak.”
 • 5. smalltown 2011. június 28. 17:39
  „milyen novekvo szabadido???”
 • 4. nyomdasz63 2011. június 28. 16:19
  „...és a növekvő szabadidejüknek köszönhetően ...munkanélküliség-már a kutyának se kellenek.”
 • 3. JungHeinrich 2011. június 28. 12:03
  „Nem akarok általánosítani,de közvetlenül látok naponta egy érdekes történetet.Kedves barátunk( nevezzük Z-nek) a 80as évek elején közel 30 évvel ezelőtt elhagyta szürke kis hazánkat és a sokkal boldogabb Skandináviába költözött. Folyamatos munka, kielégítő fizetés nem beszélve a helyi lehetőségekről. Emberünk azonkívül hogy új autóval járt és szép házban lakott ugyanolyan kisstílű életet élt mint otthon, szal a mai napig ..... 10 koronáért pedig nincs szüksége rá ...sőt. Most mikor nyugdíjba vonulhatna 67 évesen brutális spórolásba ...... kezdett még annak hatására is hogy kiderült betegsége folytán a kaszás egy lépéssel jár mögötte.Szóval borderline ide vagy oda hozott anyagból dolgozunk,de ha felérjük ésszel megoldható a dolog.Másik példával ugyanebben az országban él egy 56-os úriember aki most lett 80 éves, aktívan dolgozik a szakmájában és lazán viszi a hazai 50es korosztály fizikai és mentális állapotát . De még sok példát lehetne sorolni, sztem nagyjából kétfelé lehet osztani a helyzetet (már ha lehet). Vannak aktív és kreatív emberek akiken lassabban fog az idő és vannak akik önmagukból fakadóan szépen elrothadnak először belül majd kívül, mikor öregek lesznek...ennyi. Ismerek olyat aki 40en túl váltott és virágzik, ismerek olyat aki 30asban tette ezt és nem sikerült....."Csak akkor tud váltani és élvezni az ötvenes éveit, ha kellően rugalmas maradt lélekben." <moderálva...>”
 • 2. mazsolaszolo 2011. június 28. 10:43
  „Ez kevés. Csak akkor tud váltani és élvezni az ötvenes éveit, ha kellően rugalmas maradt lélekben. Olyan ember, aki páni félelmben él harminc évesen három ősz hajszál miatt és retteg az öregségtől, annak az ötven éves kor maga a halál.

  Majd megnézem én, hogy egy nárcisztikus-bordeline fogyasztói társadalomban hány embernek lesz esélye egyáltalán nyugdíjba menni, nemhogy ötvenévesen váltani és kilnecvenig élni...!”
 • 1. feri111 2011. június 28. 09:19
  „Ez már megint egy ....! Legalábbis itt nálunk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szívinfarktus vagy a szélütés megelőzését korán kell kezdeni

A fiatal felnőttek többsége nem tudja, hogy az ifjúkori egészségtelen életmód és a későbbi szív-és… Tovább olvasom