Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Beindítja a szülést a nyári vihar

A hirtelen jött nyári záporok idején gyakran hallani szirénázó mentőautót a városban, nagy részüket azonban nem balesetekhez, hanem a kismamáknál megindult szülésekhez riasztják. A dolog nem véletlen, az időjárás és a szülés beindulása között szoros összefüggés van.

A népi megfigyelések szerint a nyári zivatarok elősegítik a gyermekek világra jöttét. Ez azonban nemcsak holmi hiedelem, hanem tudományosan bebizonyított tény.

– A bennünket körülvevő légtömegek különböző összetételűek: más a hőmérsékletük, más bennük a nyomás és az iontartalom is. A szülések szepontjából ez utóbbi a legfontosabb, az ionizált molekulák ugyanis nagyon fontos szerepet játszanak a szervezetünkben. A hideg és a meleg levegőben eltérő, hogy a pozitív vagy a negatív ionok vannak túlsúlyban, az arány eltolódása pedig befolyásolja vérünk vegyhatását is. Ha ez megváltozik, az könnyen méhösszehúzódást eredményezhet, de csak akkor, ha már a szülés időpontja is a közelben van – mondja dr. Mészáros Gyula nőgyógyász, a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának főorvosa. Vagyis bár a hőmérséklet és a légnyomás megváltozása is hatással van a terhes nők szervezetére, döntően nem emiatt indul meg a szülés.
 

Jó, ha a szülés előtt álló nők az időjárásra is figyelnek. Illusztráció: shutterstock
Jó, ha a szülés előtt álló nők az időjárásra is figyelnek. Illusztráció: shutterstock


– Megfigyelhető, hogy egy átlagos, frontmentes napon a szülő nők száma arányosan oszlik el a frontra érzékenyek és nem érzékenyek között, míg hirtelen frontváltozás – például egy nyári zivatarnál, amikor hidegfront érkezik, azoknál a hölgyeknél indul be a szülés, akik erre érzékenyek – hangsúlyozza a szakember.

A főorvos szerint érdemes kideríteni, hogy a kismamák milyen fronthatásra érzékenyek, és az orvosmeteorológiát figyelve ennek tudatában eldönteni, hogy elindulnak-e otthonról hosszabb útra.

– A zárt lakásban sokkal kisebb a fronthatás, lassabban változik meg a levegő összetétele, így a szervezetre sincs akkora hatással a változás, mint a szabadban. Fontos azonban tudni, hogy a szülést nem minden esetben indítja meg a front, a terhességnek ehhez el kell érnie egy bizonyos pontot. Ez azonban csak az egészséges kismamáknál van így. Betegség, pédául magas vényomás esetén a frontváltozás erőteljesebben befolyásolja ezt a mechanizmust – mondja dr. Mészáros Gyula. A szakember azért megnyugtat minden kismamát: a viharok idején a szülőszobán is felkészülnek a baby-boomra.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tiniknél a túlsúly később bélrákhoz vezethet

A bélrák a harmadik leggyakoribb ráktípus, évente mintegy 1,4 millió új esetet regisztrálnak világszerte.
Tovább olvasom