Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Diétára fogta Székkutast a háziorvos

Székkutas - Minden 10. székkutasi cukorbeteg. Állapotuk javulása érdekében Bakos Attila háziorvos életmódváltással egybekötött fogyókúraversenyt hirdetett, amelybe maga is beszáll. A fődíj egy 20 ezer forintos ajándékcsomag, de a résztvevők ennél nagyobb nyereménye az egészségesebb élet.
Az elmúlt három napon rengetegen lájkolták Székkutas község Facebook-oldalán azt a bejegyzést, amelyet a település háziorvosa, Bakos Attila tett közzé. Arra buzdítja a helyieket, hogy a túlsúlyukból életmódváltással minél több kilót adjanak le a következő fél évben.

– A közelmúltban készítettem statisztikát a településen élő cukorbetegekről. Megdöbbentett, hogy a székkutasiak mintegy 10 százaléka szenved ebben a betegségben – mondta Bakos Attila. – Másfél éve dolgozom Székkutason. Az elmúlt időszakban több alkalommal is szerveztünk szűrőprogramokat a cukor-, prosztata-, illetve nőgyógyászati problémák feltárása érdekében. Ezeken az alkalmakon több, önmagát egészségesnek vélő emberről is kiderült, hogy cukorbeteg. Szerencse, hogy kiderült.

Bakos Attila maga is részt vesz a fogyókúrában. Varga Lászlóné körzeti nővér mérése alapján most 132 kilogramm. Fotó: Kovács Erika
Bakos Attila maga is részt vesz a fogyókúrában. Varga Lászlóné körzeti nővér mérése alapján most 132 kilogramm. Fotó: Kovács Erika

A cukorbetegség ugyanis, ha nincs megfelelően kezelve, akár néhány hónap vagy év alatt súlyos szív- és érrendszeri vagy mozgásszervi problémát is okozhat. A kezeletlen cukorbetegek a fertőzésekkel szemben is fogékonyabbá válnak. A cukorbetegség ugyanis egy immunhiányos állapot. Az anyagcsere félresiklása akár életveszélyes állapotot is okozhat. A hosszú távon kezelt cukorbetegeknél is várhatók évek, évtizedek alatt szövődmények – magyarázta a háziorvos. A betegség kordában tartásához elengedhetetlen a megfelelő étrend, az egészséges életmód, a testmozgás és a meglévő alapbetegségek kezelése.

A háziorvos is diétázik

Bakos doktor nemcsak vizet prédikál, maga is beszáll a fogyókúrába, hogy jó példával járjon elöl. – Nekem is van mit leadnom, nem is kevés. Én fél évvel ezelőtt kezdtem az életmódváltást. Rendszeresen eljárunk a feleségemmel tornázni, és az étkezésünkre is odafigyelünk. Meg is lett az eredménye. Az induló súlyom 140 kiló volt, most 132-nél tartok. Remélem, a következő fél évben további kilóktól szabadulok meg.

A II-es típusú cukorbetegek többsége túlsúlyos. Fontos, hogy fogyjanak, mert már néhány kilós súlyvesztés is az anyagcsere javulását eredményezheti.

Bakos Attila hangsúlyozta, a fogyókúraversenyben nemcsak a cukorbetegek vehetnek részt, hanem mindenki, aki meg szeretne szabadulni néhány vagy jó néhány kilótól, hiszen az elhízás többféle betegség kialakulásához is vezethet.

A verseny iránt máris nagy az érdeklődés. Szeptember végéig lehet jelentkezni, személyesen az orvosi rendelőben, ahol lemérik a kezdősúlyukat és a haskörfogatot, kiszámítják a testtömegindexet, és életvezetési tanáccsal látják el az egészségesebb életre vágyó székkutasiakat.

D. Pap Ildikó is úgy döntött, belevág a közös fogyókúrába. A fiatalasszony három gyermek édesanyja. A legkisebb családtag 8 hónapos.

– A szülés után 17 kiló súlyfelesleg maradt rajtam. Ehhez, gondolom, az is hozzájárult, hogy a terhességem nagy részében pihennem, feküdnöm kellett. A szoptatást két hete hagytam abba. Úgy érzem, most jöhet a fogyókúra. Amikor elolvastam a doktor úr versenyfelhívását, azonnal döntöttem, hogy csatlakozom, mert lehet, hogy így, másokkal együtt, könnyebb lesz fogyni – mondta D. Pap Ildikó.

A verseny október 1-jén kezdődik, és fél éven át tart. Az első három helyezettnek, aki a túlsúlyából százalékos arányban a legtöbbet adja le, Bakos doktor 20, 15 és 10 ezer forint értékű, egészséges élelmiszerekből összeállított csomagot ajánlott fel. Aki hozzájárul, annak a neve helyezéstől függetlenül kikerül a rendelő büszkeségfalára is.

Ennél persze jóval többet nyernek a versenyzők: egészséget, jobb életminőséget, és visszakapják azokat a korábbi kedvenc ruhadarabjaikat is, amelyek most a szekrény mélyén lapulnak. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészségesebb üdvözlés az öklök összeütése, mint a kézfogás

Egészségesebb üdvözlés az öklök összeütése, mint a kézfogás, mivel csak huszadannyi baktérium cserél… Tovább olvasom