Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Egészségesebb üdvözlés az öklök összeütése, mint a kézfogás

Egészségesebb üdvözlés az öklök összeütése, mint a kézfogás, mivel csak huszadannyi baktérium cserél így gazdát.

Még a kitárt tenyerek összecsapásánál is biztonságosabb, bár akkor is kevesebb mint fele annyi baktériumot terjesztenek az egymást üdvözlők - derült ki egy hétfőn megjelent brit tanulmányból. A tiszta kezek fontossága nem újdonság az orvostudományban, ám több tanulmány foglalkozott a kilincsek és más felületekről származó kórokozókkal, mint a kézfogás higiéniájával.

David Whitworth, a walesi Abersytwythi Egyetemen végzett kutatás vezetője szerint a kézfogásnak van alternatívája: az öklök egymáshoz érintése vagy a "high five", a feltartott, nyitott tenyerek összeütése. Kutatási célból egy tanítványával, Sara Melával több tucatszor kezet ráztak, összecsapták öklüket vagy tenyerüket. Eközben egyikük baktériumokkal teli, a másik steril kesztyűt viselt. Minden egyes üdvözlés után megszámolták, mennyi kórokozó cserélt gazdát.

Eredményeiket az American Journal of Infection Control című szaklap tette közzé (http://www.ajicjournal.org). Attól egészségesebb az öklös üdvözlés, hogy kisebb felületek találkoznak egymással. Mind a három köszönési formánál festékkel ellenőrizték, mekkorák ezek a felületek.

"A tanulmány új, ám az eredmények nem meglepőek. Kórházakban nem nagyon láttam öklöket vagy tenyereket összeütni köszönéskor, a parolázás sokkal gyakoribb, bár alapos kézmosásnak kell követnie" - magyarázta a folyóiratot kiadó járványügyi szervezet elnöke, Mary Lou Manning. Whitworth azonban azt reméli, a szabályok változhatnak. "Kórházakban tényleg nem kellene kezet rázni, felesleges kockázatot jelent" - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életmódváltással megelőzhető lenne az Alzheimer-kóros esetek magas száma

Életmódváltással megelőzhető az Alzheimer-kóros esetek egyharmada - állítják a Cambridge-i Egyetem kutatói. Tovább olvasom