Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Egyre később jelentkeznek az Alzheimer-kór jelei

A kitolódást a jobb egészségügyi ellátásnak és az egészségesebb életmódnak tulajdonítják a kutatók.
Az eddiginél későbbi életkorban jelentkeznek az Alzheimer-kór és a demencia jelei, a kitolódást a jobb egészségügyi ellátásnak és az egészségesebb életmódnak tulajdonítják amerikai kutatók.

A kutatók szerint első igazán jó hír a szellemi leépüléssel járó, gyógyíthatatlan Alzheimer-kórról és az időskori emlékezetvesztésről, vagyis a demenciáról: az újabb nemzedékeknél egyre később, gyakran csak az élet vége felé jelennek meg a tünetek.

A kitolódás oka az életmód javulása - olvasható a New England Journal of Medicine című szaklapban közzétett tanulmányban. A kutatást a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem, a Michigani és a Washingtoni Egyetem, valamint az amerikai Group Health Kutatóintézet pszichiáterei, ideggyógyászai, járványügyi és egészségügyi statisztikai szakemberei végezték.

Eric Larson, a kutatás vezetője, a Group Health Kutatóintézet igazgatója hangsúlyozta: egyre magasabb a várható élettartam, és a Föld népességének idősödésével a demencia és az Alzheimer-kór egyre több új esetét diagnosztizálják, ám nagy meglepetésükre fontos változásnak lehettek tanúi, mivel a tünetek egyre idősebb korban, gyakran a halál közelében jelentkeznek.

A tendenciát az Egyesült Államokban tapasztalták, ám a kutatók szerint Európára is érvényes. A javulás talán a jobb egészségügyi ellátásnak tulajdonítható, hozzájárulhatott az egészségesebb életmód, mindenekelőtt a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése a magas vérnyomás és a koleszterinszint ellenőrzésével és zavarainak gyógyításával. Szerepet játszhat a tünetek későbbi jelentkezésében a magasabb iskolázottság és a jövedelmek emelkedése is.

A kutatók elmondták: az Alzheimer-kór és az időskori elbutulás más hajlamosító tényezőit, az elhízást, a magas vércukorszintet és a cukorbetegséget nem sikerül visszaszorítani és félő, hogy ezek megfordíthatják a kedvező folyamatot.

A G8-as csoport 2013. december 11-én Londonban összeülő demencia-csúcstalálkozójának célja az időskori emlékezetvesztés és az Alzheimer-kór elleni globális együttműködés és akcióterv kidolgozása lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétségbe vonták a D-vitamin csontvédő hatását

Kétségbe vonta a D-vitamin csontvédő hatását egészséges emberek esetében egy új, átfogó új-zélandi… Tovább olvasom