Délmagyar logó

2018. 11. 20. kedd - Jolán 2°C | 8°C Még több cikk.

Először sikerült igazolni a diabétesz és a bélben lévő bakteriofágok közötti kapcsolatot

Először sikerült igazolni a 2-es típusú diabétesz és a bélben lévő bakteriofágok közötti kapcsolatot. Kínai kutatók a Microbiome című tudományos lapban mutatták be eredményeiket.
A bakteriofágok, azaz a baktériumokban élősködő vírusok a legszélesebb körben elterjedt, legváltozatosabb szervezetek a földi bioszférában. A legtöbb fág megfertőzi a gazdaszervezetet, gyorsan megsokszorozódik benne, majd elpusztítja azt.  

Hatalmas számban és változatban léteznek az ember bélrendszerében, fontos szerepet játszanak a bélben lévő baktériumközösség szerkezetének formálásában, összefüggenek sok összetett emberi betegséggel.  

Bár a bélbaktériumok változásait régóta összefüggésbe hozták a 2-es típusú diabétesszel, a bélfágok szerepét hosszú ideig nem vették figyelembe.  

A Sencseni Tudományos Akadémia Intézete, az Institutes of Advanced Technology (SIAT) és a Center for Synthetic Biology Engineering Research (CSynBER) munkatársai katalogizálták a bélfágokat, valamint összehasonlító elemzést végeztek 2-es típusú diabéteszben szenvedő és egészséges felnőttektől vett székletminták szekvenált génadatai alapján. 

"Érdekes módon a diabéteszes csoportnál jelentős növekedést tapasztaltunk a bélfágok számát illetően" - mondta Ma Jingfej, a CSynBER kutatója. "Miután elemeztük a fágok szekvenált genomját, azt figyeltük meg, hogy számos olyan gént hordoznak magukban, amelyek abban segítik a baktériumokat abban, hogy jobban igazodjanak a bélrendszer ökoszisztémájához" - tette hozzá.  

"Ez az első tanulmány, amely azonosított egy diabétesz-specifikus bélfágot. Ez alapján arra következtetünk, hogy a bélfágok bizonyos szintig a baktériumok +jó barátai+, nem pedig "ragadozói", ahogyan azt általában az emberek elképzelik" - emelte ki Ma.  

A kutatás segítheti a tudósokat a bélfágok szintetizálásában vagy átalakításában. Ezek segítségével a jövőben beavatkozhatnak a bélbaktériumokba betegségek kezelése vagy megakadályozása céljából. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lépcsőzéssel az alacsonyabb vérnyomásért

Lépcsőzéssel az alacsonyabb vérnyomásért
Különösen az ösztrogénhormon hiányában szenvedő klimaxos nők számára hasznos a lépcsőzés. Tovább olvasom