Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Jó hír az AIDS világnapján: egészséges embereken tesztelnek HIV-vakcinát

Jó hír az AIDS világnapján: egészséges embereken tesztelnek HIV-vakcinát
Hét év után először ismét egészséges embereken tesztelnek HIV-vírus elleni oltóanyagot Dél-Afrikában. Az UNAIDS (az ENSZ szakügynöksége) adatai szerint a világ közel áll ahhoz, hogy 2030-ra megálljon a HIV-járvány.
A készítmény egy hét éve Thaiföldön vizsgált, akkor 30 százalékos hatékonyságot mutató hatóanyag továbbfejlesztett változatán alapul - közölte az SAMRC dél-afrikai kutatószervezet. Az új, HVTN 702 nevet viselő kutatásban 5400 felnőtt önkéntes vesz részt. Azt, hogy mikor oltják be az első embert, egyelőre nem közölték. "Megkezdjük a tudományos kutatást, amely nagy reménységgel tölti el országunkat" - mondta Glenda Grey, az intézet vezetője Johannesburgban. Az ENSZ UNAIDS nevű szakosított szervezetének becslései szerint az elmúlt évben a 15 és 49 év közötti lakosság 19 százaléka volt HIV-fertőzött Dél-Afrikában.
A vírus közelről. Forrás: danielle1000.com

Az első és eddigi egyetlen nagy teszt, amelynek során embereken vizsgálták HIV-vírus elleni oltóanyag hatékonyságát, mérsékelt eredményeket könyvelt el. Az RV144 nevű tanulmányban 16 ezer önkéntes vett részt Thaiföldön. A résztvevők egyik csoportja hatóanyag nélküli készítményt, míg a másik az oltóanyagot kapta. Utóbbi csoport tagjainál 3,5 éven belül 31,2 százalékkal csökkent a megfertőződés kockázata - írták a szakértők 2009-ben a New England Journal of Medicine című szaklapban.
2030-ra megállhat a járvány?

Az UNAIDS (az ENSZ szakügynöksége) adatai szerint a világ közel áll ahhoz, hogy 2030-ra megálljon a HIV-járvány. Az elmúlt tizenöt évben 35 százalékkal csökkent az újonnan regisztrált HIV-fertőzöttek száma a felnőttek körében, és 84 százalékkal nőtt az elmúlt 5 évben azok száma, akik antiretrovirális terápiában részesülnek – írták. Magyarországon a legfrissebb eredmények szerint az elmúlt évhez képest nem növekedett az újonnan regisztrált HIV-fertőzöttek száma – tájékoztatott az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat december elsején, az AIDS világnapján. Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb adatai szerint hazánkban 3237 regisztrált HIV-fertőzött beteg él.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Károsabb a szívnek a dohányzás a fiataloknál

Károsabb a szívnek a dohányzás a fiataloknál
Az ötven év alattiak esetében nyolcszor nagyobb a szívroham esélye, mint a nemdohányzóknál. Tovább olvasom