Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Kényszermegoldás a használt gyerekcipő

Kényszermegoldás a használt gyerekcipőHa tehetjük, válasszunk új cipőt a gyereknek, az igazodik legjobban a lábához. Illusztráció: Dreamstime
Akinek kisgyereke van, minden évszakváltáskor ugyanabba a problémába ütközik: új ruhatárra és új cipőre van szükség. Különösen az utóbbi kényes téma, főleg ha egy szezonon belül annyit nő a gyerek lába, hogy több cipőt is vásárolnia kell a szülőnek. Vegyünk használt cipőt? A szakorvos javasolja is meg nem is.
Ne vegyünk a gyereknek

Ne vegyünk lábujjközös vagy hátul pántos papucsot, agyonhasznált, kitaposott cipőt és műbőr lábbelit!
Ne higgyük, hogy ami kisebb, az olcsóbb is – a gyerekcipőárak ugyanúgy a fellegekben járnak, mint a felnőtt lábbelik árai, csak míg az utóbbiból kétévente kell új, addig az előbbiből akár kettőt-hármat is elkoptathat a gyerek egy szezonon belül. Így ha nem bírja a pénztárca a 10-20-30 ezer forintos megterhelést, egy megoldás marad, használt cipőt venni.

Olcsó cipő, drága orvos

– Soha nem veszek használt cipőt. Anyukám sem vett nekünk, mert mindig azt mondta, hogy drága. A drágát természetesen arra értette, hogy később többet kell költeni orvosra. Csak két lábunk van, arra vigyázni kell – mondja egy szegedi édesanya, Bjelik Sándorné Katalin. Egyetért vele Dudás Vivien is, aki igyekszik minőségi, új cipőt venni a gyerekeinek, mert ezt tanulta a szüleitől. Bár belátja, hogy náluk sem volt egyszerű a dolog, hiszen ellentétben vele az öccse rengeteg cipőt koptatott el, ami anyagilag valóban megterhelte a családi kasszát. Horváth Judit azon az állásponton van, hogy kompromisszumos megoldásként lehet váltogatni a drágább és az olcsóbb cipőket. De oviban váltócipőnek csak jó minőségű lábbeli jöhet szóba.

Orvosként nem, szülőként néha igen

A másik véglet szerint teljesen felesleges az új cipő, mert így is, úgy is lúdtalpas lehet a gyerek. – Szerintem a kicsik még annyira keveset használják, tapossák ki, hogy nem számít – mondja Zsák Veronika, aki inkább a cipő kialakítására figyel, hiszen nekünk felnőtteknek sem mindegy, hogy mit viselünk: egy márkás, szépen kialakított, kényelmes cipőt, vagy egy lapos, kemény, egyenes talpú vacakot. De mit mond a szakember?

Dr. Vizi András gyermekortopédiával is foglalkozó gyermeksebész érti a problémát. Orvosként nem javasolja a használt cipő vásárlását, szülőként megérti, és nem ítéli el azt, aki kompromisszumot köt. – Le kell szögezni, hogy a láb haránt- és hosszúboltozata nagyjából hároméves korig kialakul. Ebben az időszakban tehát különösen fontos a megfelelő cipő kiválasztása – kezdi az érvelést.
 
Milyen a jó cipő?

– a sarokrész zárt, magasan végződő, és a kérge kemény,
– a talpa egyenes, rugalmas,
– az anyaga bőr.
 – Amíg a gyerek csak tanul járni, a legjobb neki, ha mezítláb, cipő nélkül gyakorol otthon – emeli ki.

– Cipővásárlásnál két dologra nagyon oda kell figyelni! A cipő vagy a szandál sarka legyen zárt, és az íve végződjön magasan. A kéregrész legyen minél keményebb, ugyanis ha könnyen összenyomható, nem akadályozza majd meg a sarok kidőlését. Lehetőleg egyenes talpú lábbelit válasszunk, nincs szükség szupinált – a belső élénél megemelt – cipőre, ha azt orvos nem javasolja – avat be a szakember, és elmondja, a használt cipő vásárlását azért nem ajánlja jó szívvel, mert mindenkinek más a lába, és az a legjobb, ha egy-egy cipő az adott lábhoz idomul.

Ne válasszunk agyonhordott cipőt

Ám ha olyan használt lábbeliről van szó, amely nem törött a sarokrésznél, nincs elkopva a talpa, és minden más tekintetben is tökéletes állapotban van, akkor nem követünk el életre szóló hibát, ha ráadjuk a gyerekre, nyugtat meg. Felhívja azonban a figyelmet, hogy ne válasszunk olyan cipőt, amit agyonhordtak, és ha tehetjük, bölcsődébe, óvodába váltócipőnek azért új, minőségi cipőt vásároljunk! – Ez egész nap rajta lesz a gyermekünk lábán, így talán ennek a minősége a legfontosabb – mondja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csontritkulás ellen

A WHO, az ENSZ egészségügyi szervezete indítványára a csontritkulás, az osteoporosis világnapját 1999 óta október 20-án tartják. Tovább olvasom