Délmagyar logó

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 15°C Még több cikk.

Két baktériumfaj "együttműködése" fokozhatja a vastagbélrák kockázatát

Amerikai tudósok azonosítottak két baktériumfajt, amelyek együttes hatása fokozza a vastagbélrák kockázatát.
A vastagbélrák egy örökölt fajtájában szenvedő betegeknél azonosították azt két baktériumfajt, amelyek elősegítik a betegség kialakulását.

A két fajt megtalálták a végbélrák egy ritka fajtájában szenvedő betegekben is a Johns Hopkins Bloomberg-Kimmel Rák-immunterápiás Kutatócsoportjának tudósai, tanulmányuk a Science folyóiratban jelent meg. Az eredmények együttesen a vastagbélrák hatékonyabb szűrésének új útjaihoz vezethetnek, vagyis segíthetnek megelőzni a kórt, mely évente az Egyesült Államokban több mint 50 ezer ember halálát okozza és előfordulása emelkedik a 20-50-es korosztályban.

A friss tanulmány leírja a folyamatot, mellyel a két baktérium megtámadja a bél védő nyálkarétegét és "összejátszanak", hogy olyan mikrokörnyezetet hozzanak létre, ami krónikus gyulladást, majd DNS-károsodást idéz elő, így a daganatképződésnek kedvez. A kutatáshoz hat vastagbélrákos páciens vastagbélszövetének mintáit vizsgálták meg.

A betegek többségénél találtak egyenetlen részeket a bélfal hártyáján. Genetikai vizsgálatokkal megállapították, melyik az a két baktériumfaj, amelyik leginkább előfordult a mintákban: a Bacteroides fragilis (B. fragilis) és a Escherichia coli (E. coli).

Az eredmény azért volt megdöbbentő, mert a vastagbél legalább 500 baktériumfajt tartalmaz. További 25 minta elemzésével kimutatták, hogy a B. fragilis egy alfaja termel olyan mérget, ami rákkeltő folyamatot indított el a vastagbélsejtekben és gyulladást idéz elő.

Az E. coli olyan anyagot termelt, ami DNS-mutációt okozott. A két baktériumfaj működésének együttes hatása alakítja ki a "tökéletes környezetet" a vastagbélrák fejlődéséhez - mondta Cynthia Sears, a kutatócsoport tagja. Mindkét baktériumfaj világszerte egyre több gyermek bélflórájába kerül be, valószínűleg ez is hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalabb korosztályokban emelkedik a vastagbélrákos esetek száma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bőr színváltozása árulkodik a szívműködésről

A bőr színváltozása árulkodik a szívműködésről
A bőr színének változása alapján dolgoztak ki új technológiát az Utahi Állami Egyetem tudósai, hogy… Tovább olvasom