Délmagyar logó

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 8°C | 17°C Még több cikk.

Kis mennyiségben segít, nagyban mérgez az alkohol

Az ünnepek alatt a legtöbb családban, baráti társaságban változatos az alkoholfogyasztás: pezsgő, bor, aperitifnek pálinka, Unicum, Jägermeister, de a partikon biztosan előkerül például a whisky, a Bacardi vagy a vodka is. Megnéztük, melyik mennyi kalóriabevitellel jár, mi okozza a szörnyű másnaposságot, és mikor egészséges az alkohol.
Alkohol kalóriában

Megnéztük, 100 ml alkoholban mennyi a különböző alkoholtípusok energiatartalma. Pezsgők – száraz: 68 kcal, félédes: 78 kcal, édes: 82 kcal. Borok (fehér) – száraz: 63 kcal, félszáraz: 80 kcal, félédes: 84 kcal, édes: 94 kcal. Borok (vörös) – száraz: 63–72 kcal, félédes: 176 kcal. Pálinka: 260 kcal. Likőrök – Unicum: 310 kcal, Jägermeister: 250 kcal. Whisky: 248 kcal, vodka: 224 kcal, Bacardi: 232 kcal.
A jó minőségű vörösbort szeretem, de nem vetem meg a fehérbort sem – árulja el Tarján Zsófia énekesnő (kis képünkön). Hernádi Judit színművész lánya fontosnak tartja, hogy ismerje a borászt.

– Szeretem ízlelni a borokat, nem üdítőként  bedönteni csak azért, hogy hatása legyen. Kedvelem a sört is, de érzékeny vagyok a gluténra, ezért csak ritkán fogyasztok, és akkor is inkább kukoricasört, illetve gyümölcssöröket. Röviditalt – whiskyt és pálinkát – nagyon ritkán  iszom, és inkább célirányosan: például, ha fáj a torkom. Szegeden, a holnaputáni szabadtéri koncertünkön inkább a lelkünknek és a kis tudatunknak kell bemelegedni, felkészülni arra, hogy hidegben fogunk játszani. Persze biztosan koccintunk majd egy kupica pálinkával, de nem többel. Vigyázni kell, mert nagy mennyiségben elveszi az ember eszét – világít rá Zsófi, aki bandájával, a HoneyBeasttel a december 31-i, Széchenyi téri koncertjükön búcsúztatja el az óévet.

 Jótékony hatású az erekre

Amennyiben kis mennyiségben fogyasztunk, legfeljebb 1 egységnyi alkoholt naponta – ez megfelel 2 deci sörnek vagy 1 deci bornak vagy 2 centiliter égetett szeszes italnak –, akkor pozitív hatású egészségünkre az alkohol
– tudjuk meg Gyüre Esztertől. A dietetikus szerint kis mennyiségű alkohol képes megemelni a vérben a HDL-koleszterin-szintet, ez jótékony hatású az erekre nézve, továbbá fokozza a vérkeringést, és segíti a gyomorban a lipidek (glicerinből és zsírsavakból álló szerves vegyületek) megemésztődését, azáltal, hogy emulgeálja (folyadékot egy másik folyadékban finoman eloszlatja) azokat. A vörösbor a magasabb vastartalmánál fogva a vérképzésre is jótékonyan hat. Képes kitágítani a bőrben elhelyezkedő hajszálereket, valamint növelheti az étvágyat.
Az ünnepek alatt is érdemes kontrollálni az alkoholfogyasztást. Fotó: Shutterstock
Az ünnepek alatt is érdemes kontrollálni az alkoholfogyasztást. Fotó: Shutterstock

Tiltott adalékanyagok

– Amit nem javasolnék kis mennyiségben sem, azok a nem minőségi alkoholos készítmények, például ismeretlen eredetű, „házilag pancsolt készítmények", „tablettás" borok. Előfordul, hogy ezekhez a készítményekhez tiltott adalékanyagokat adnak, vagy a megengedett adalékanyagokból többet használnak, ami kifejezetten káros lehet az emberi szervezetre – érvelt a szakember, és hozzáfűzte,  másnaposság tüneteit –  fáradtan, fejfájással, dehidratáltan ébredünk – hajlamosak vagyunk félreértelmezni. Ilyenkor általában  azt hisszük, hogy az előző este fogyasztott alkoholos italok keverése az oka mindennek, de tévedünk.
 
Tarján Zsófia. Fotó: DM
Tarján Zsófia. Fotó: DM

Rövid távú tünetek

– A másnaposság tüneteit elsősorban a dehidratáció (testünk nedvességtartalmának nagymértékű csökkenése), a hormonszint változása (főként a kortizol- és aldoszteronszint) és az alkohol mérgező hatása okozza. Ráadásul az immunrendszer is sérül ilyenkor, ami a fejfájást, hányingert és a fáradtságot okozza. Az alkoholos italok elfogyasztása után az etanol mindenféle átalakulás nélkül a véráramba jut, a vérárammal pedig a májba szállítódik.

Ha egyszerre nagyobb mennyiségű alkohol kerül a szervezetbe, a máj nem képes rövid idő alatt maradéktalanul lebontani, ezért bizonyos százalékban a vérben marad. Elsősorban ez okozza az alkoholfogyasztás rövid távú tüneteit, vagyis a „részegséget", ami tulajdonképpen mérgezési tünetek összessége. A keringés által eljut az egész szervezetbe, így az agyba is, ahol ezek a rövid távú hatások létrejönnek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balesetek szilveszterkor

Balesetek szilveszterkor
Minden év végén felhívják a figyelmet a különböző tűzijátékok és egyéb robbanóalkalmatosságok okozta balesetekre. Tovább olvasom