Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Legyen kutyapuszi? Lépések az egészséges együttélésért

Együtt lehet élni a házikedvencekkel, de legyen szó kutyáról vagy macskáról - az egészséges együttélésnek megvannak a szabályai. Erről faggattuk az állatorvost.

"Egy stabil, jól szocializált kutya társasága ajándék a gyereknek. Nálunk vannak közös programok, amikor megszaglászhatja a másfél éves argentin dogunk, Leia a kisbabánkat, Markó Milost, de nyalakodás nincs – tudják, hogy nem szeretem – osztja meg velünk a házirendet olvasónk, Marcsi.

"Csecsemőkorom óta, immáron 28 éve, ahogy hazahoztak a kórházból – még VHS videofelvételem is van róla –, élek együtt macskákkal. Sose volt gond velük, mindig tudták, hol a helyük, a kisgyerekkel, csecsemőkkel rém toleránsak, főleg a sziámiak. Betegséget tőlük sose kaptunk el, csak fordítva. Sőt, a hím sziámink, amely akkor volt nyolcéves, amikor kicsik voltunk, rendre felkeltett bennünket. Így jelezte, hogy a kisöcsémnek eljött az idő az esti etetéshez (ő ekkor még kisbaba volt). A gyerekszobába nem engedtük be, de nem is akart bemenni" – osztotta meg velünk élményeit Bíró Dániel.

Hrncsjár Zita megható története a kutyájukról szól: "A kórházból hazaérve bemutattuk a staffordshire terrier kutyánknak a kislányunkat. Nagy tiszteletben tartotta. Ha sírt egy kicsit a kislányunk, rögtön jelzett. A szobákba nem jött be. És ami a legmeghatóbb volt az egészben, hogy nagyjából egy héttel a hazaérkezésünk után neki is megindult a tejelválasztása. Imádták egymást! Senki nem tudta úgy kacagtatni, mint a kutya. Sajnos csak múlt idő, mert 12 évesen elment az örök vadászmezőkre. Azóta is nagyon hiányzik! Most megőrzésre van nálunk egy magyar vizsla. Imádják egymást. Azt az önzetlen szeretetet, amit egy kutya nyújt, azt nem lehet semmivel pótolni, és ezt ismernie kell a gyerekeinknek is" – fejezi be Zita. A történetek jól példázzák, hogy a kutyások, macskások igyekeznek megteremteni a higiéniai feltételeket, hiszen tudják, ha nem így lenne, fontos élményről mondanának le.

Együtt is alszanak

Természetesen olyanok is vannak, akik furcsán néznek azokra, akik közel engedik apró gyermekükhöz kedvencüket. Undorodnak attól, hogy megnyalja az arcát, vagy a kicsi tenyere szőrös lesz, amikor négykézláb mászkál a lakásban. Krajcsovics László négygyermekes állatorvost kértük meg arra, hogy szedje pontokba azokat a problémákat, amelyek az állattal való együttélésből származhatnak, illetve mint érintett adjon tanácsokat a lelkes családos gazdiknak, hogyan előzhetik meg a különböző betegségeket.

– Nekünk három kutyánk és három macskánk van otthon. Magánházban élünk, de kedvenceink kint és bent is vannak szabadon – sokszor együtt alszanak a gyerekekkel. A kicsiknek jó az immunrendszere, sokat játszanak a szabadban, állandóan plezúrosak. Az állatok pedig tökéletesen megfelelnek az állat-egészségügyi előírásoknak.

 

Vannak veszélyei a túlzott közelségnek.

 

Elkerülhető a parazitózis

– Az újszülötteknél nagy gond nincsen, hiszen kiságyban, viszonylag elszeparáltan fekszenek. A macskával lehet esetleg probléma, ha odafekszik a baba mellé. Ez azért lehet veszélyes, mert ha ráfekszik, megfulladhat a gyermek.

De ezeket a szituációkat ki lehet védeni – magyarázza a szakember. Figyelmeztet, hogy általában azzal van a gond, ha már a gyermek is nagyobb, jön-megy, és tépi az állatot. – A mi kutyáinkat nyüstölhetik a gyerekeink, mert ennek megfelelően lettek trenírozva. A német juhászunknak ráülnek a hátára, lovacskáznak, és a kutya nem csinál semmit. A si-cunk viszont néha odakap, ha meghúzzák a bundáját, de ő is megőrül a gyerekekért, nem lehet mellőlük eltessékelni. A kutyának kell osztani a „kisebb lapot". Persze ez nem azt jelenti, hogy a gyerekek bánthatják az állatot, de a kutyának toleránsabbnak kell lenni a kisgyerekkel. Ha nem megy, el kell különíteni őket! Az állattal kapcsolatban akkor is meg kell tenni a higiéniai lépéseket, ha még nincs gyermek, hiszen ez alapjában véve fontos az egészséges együttéléshez. Így elkerülhetünk olyan betegségeket, mint a parazitózis – tudjuk meg az állatorvostól.

 Az ember közti gazdája a férgeknek

Kutyáknál, macskáknál nem elégséges a féregtelenítés, hanem azzal együtt folyamatosan bolhairtás, kullancsirtás is szükséges. A rajtuk található bolha ürülékében fejlődik tovább a galandféreg, amit simogatás után a kezére vihet a gyermek, majd esetleg lenyalja azt – így fertőződhet galandféreggel. Persze ugyanez egy felnőttel is megtörténhet.

A kutyából, macskából származó fonal- és orsóférgek azonban az emberben nem bélférgességet fognak előidézni. Vagyis amikor „férges lesz" a gyerek, neki nem a belében alakul ki a probléma, hanem a májában, az agyában, a szemében. És nem féreg formájában lesz jelen, hanem nyálkatömlőként. Ugyanis az ember közti gazdája ezeknek a férgeknek. A fertőzés az agyban idegrendszeri tüneteket okozhat, a szemben pedig látásproblémát.

A végbélnyílása után a gyerek arcát nyalogatja?

A kutya elég sűrűn nyalogatja a végbélnyílását. Ha megnyalja a gyerek arcát, amíg még nem nyelte le az ürüléket a nyelvéről, gyakorlatilag olyan, mintha bekennénk vele a gyerek fejét. Emiatt nem helyeslem, hogy a kutya nyalogassa a gazda száját, arcát. Bakterológiai szempontból egyébként a száj sokkal koszosabb, mint a végbél. Persze előfordul, és valószínűleg nem lesz belőle semmi gond, de érdemes leszoktatni házi kedvencünket arról, hogy folyton az arcunkba nyaljon – érvel Krajcsovics László.

Hozzáfűzi, hogy a kutya szájhigiénés állapotára is nagy gondot kell fordítani. Ha ugyanis fogköve van az állatnak, nem csak az a gond, hogy büdös a lehelete, a fogkő tele van baktériummal. Amit kiliheg, azt mi belélegezzük, és a gyerekeknek – mivel nekik még fejlődésben van az immunrendszerük –  aspecifikus tüdőgyulladást okozhat.

A kutyák fogkövét ultrahangos fogkő-eltávolítás során megszüntetik az állatorvosok, illetve megelőzésképpen adhatunk kedvencünknek speciális enzimekkel átitatott rágószalagot, amely megóvja fogai egészségét, vagy időközönként megmoshatjuk kutyafogkrémmel a fogát.

Ha a Domestost is hipózzák, ott mindenre lesz allergia

Fontos az egyensúly, és nem kell mindent hipózni, fertőtleníteni. Sőt: kellenek a bélbaktériumok, hogy működjön az emésztés, és tényleg meg kell enni a koszt, és valamilyen szinten egy parazitózisra is szükség van. Ha az állattal együtt élünk, és betartjuk az alapvető higiéniai szabályokat, semmi gond nem lesz. Ha a gyerek bőre például gombás lesz, az azt jelenti, hogy jó helyen volt: például kutya mellett játszott. Ha jó a kicsi immunrendszere, teljesen magától hat hét alatt el fog múlni a bőrgomba. A gomba egy indikátor ebből a szempontból, mert ha nem múlik el, jelzi, hogy gond van a gyerek immunrendszerével. Természetesen ha gombás a kutya bőre, kezeljük ellene! – fejezi be Krajcsovics László.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden harmadik magyar tejcukor-érzékeny

Odafigyeléssel, tudatos étkezéssel azonban lemondás nélkül, tünetmentesen élhetnek ők is teljes értékű életet. Tovább olvasom