Délmagyar logó

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 26°C Még több cikk.

Mutatjuk a tíz hétköznapi tárgyat, amely a legtöbb baktérium otthona

A munkahelyünkön, tömegközlekedésen - de még otthon is - számos baktérium vesz körbe minket.
Sokunknak ismerős az az érzés, amikor egy-egy tömegközlekedésen töltött utazás után rohanunk a mosdó felé, hogy megtisztítsuk kezünket, vagy amikor a homokozóban önfeledten játszó gyermekünket egészen hazáig kénytelenek vagyunk piszkosan magunkkal vinni. Elképzelésünk nagyjából van arról, hogy hány fajta és milyen baktérium található meg azokon a tárgyakon és eszközökön, amiket nap mint nap használunk akár otthon, akár útközben, de vajon melyek azok a tárgyak, amiken a legtöbb baktérium található? A Zewa most felfedi a titkot arról a TOP 10 használati tárgyról, ami a közvetlen közelünkben megtalálható és minden nap érintkezünk vele.
Bár mindenkit foglalkoztat, de senki sincs igazából tisztában azzal, hogy milyen és mennyi baktériummal vagyunk körülvéve a mindennapjaink során. Vajon inkább otthon, a munkahelyünkön vagy útközben vagyunk veszélyeztetve a baktériumok által? Ennek a kérdésnek a tisztázására a Zewa laboratóriumi szakértőkkel közösen végzett vizsgálatot*, amely alapján gyakran használt tárgyakat vizsgáltak meg és ez alapján összeállították a TOP 10 legbacisabb tárgyak listáját.

Az emberek által rendszeresen használt – és a vizsgálaton is részt vett - tárgyakon elsősorban az emberi bőrből (elsősorban a különböző Staphylococcusok és a Micrococcusok), valamint a levegőből vagy porból származó (pl. Bacillusok) baktériumok találhatók meg. Ezek néha kevesebben vannak, mint az egészséges, tiszta emberi bőrön előfordulva, de így sem elhanyagolható a gyakori és rendszeres kézmosás, mivel a különböző felületekre kórokozók is kerülhetnek, amelyek sokáig fertőzőképesek maradnak. Ennél nagyobb veszélyt jelentenek a hosszú ideig nedvesen maradó felületek (pl. konyharuha), amelyen a nedvesség miatt a mikróbák szaporodni is képesek.

A Zewa és az OKI közös vizsgálatából kiderült, hogy a TOP 10 legbacisabb tárgy a következő:
1. Mosogatószivacs
2. Törülköző
3. Konyharuha
4. Fülhallgató
5. Bevásárlókosár
6. Kulcs
7. Billentyűzet
8. Egér
9. Kapaszkodó
10. Mobiltelefon

A vizsgálat eredményei megerősítik, hogy a környezetünkben mindenhol – a munkahelyünkön, tömegközlekedésen, de még otthon is – számos baktérium vesz körbe minket, ezeknek egy része pedig fertőzést is képes okozni. Mivel sajnos nem mindig van lehetőségünk kezet mosni vagy tisztán tartani a különböző felületeket, amikkel érintkezünk, így érdemes mindig a táskánkban tartani egyet – egyet a Zewa kéz– és arctörlő kendőkből, amelyek frissítő, tiszta érzést nyújtanak egész nap, akár útközben is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kesztyű védhet befőzéskor: a gyümölcspucolás kiszáríthatja a bőrt

Rosszul tűri bőrünk, ha hosszú ideig nedves közegbe nyúlkálunk vele, így nem csoda, ha a befőzés előtti előkészítési munkák során kiszárad, megrepedezik a kéz. Tovább olvasom