Délmagyar logó

2018. 07. 16. hétfő - Valter 18°C | 29°C Még több cikk.

Nőtt az AIDS-betegek száma - ingyen szűrnek Szegeden

Megyénkben 46 HIV-pozitívról tudunk, az országban tavaly közel 300-an fertőződtek meg a vírussal. Az időben kiszűrt és kezelt betegség nem vezet halálhoz, a vizsgálatot pedig Szegeden névtelenül és ingyen is el lehet végeztetni.
 Ingyenes és anonim a szűrés

A CSMKH Népegészségügyi Főosztály orvosi rendelőjében Szegeden, a Derkovits fasor 7–11. szám alatt van lehetőség HIV-szűrésre – tudtuk meg dr. Bosnyákovits Tündétől, a Népegészségügyi Főosztály osztályvezetőjétől. Rendelési időpont minden héten szerdán 12–16 és csütörtökön 7.30–11.30 óra között van. Felvilágosítás a 62/592-553-as telefononszámon kérhető. AIDS-tanácsadást orvos, közeg-járványügyi felügyelő, illetve biológus végez a vérvételekkel megegyező időpontokban. Az önkéntes jelentkezők esetében nevesített, illetőleg anonim módon van lehetőség HIV-szűrésre. Az önkéntes HIV-szűrés mindkét esetben ingyenes, és az eredmény a vérvételtől számított 1 hét múlva készül el.
 

Csongrád megyében 46 HIV-fertőzött él (az anonim és az ismeretlen lakóhelyű HIV-pozitív személyeket nem számolva), itt 2014-ben 5 új fertőzöttet és 5 új AIDS-beteget regisztráltak az Országos Epidemiológiai Központ információs hetilapjának április eleji száma szerint. Az Epinfóból az is kiderült, hogy az előző esztendőben 271 új  - 212 férfi, 20 nő, 39 ismeretlen - esetre  derült fény az országban, csak tavaly összesen 51-en - 41 férfi és 10 nő - betegedtek meg, illetve 15-en haltak meg az AIDS miatt.

A statisztikák arra is rámutatnak, hogy a betegség elsősorban szexuális úton terjed, de az intravénásdrog-használók körében is veszélyt jelenthet. Ingyenes és anonim szűrésre Szegeden is bárki elmehet.

Az AIDS a halálos, nem a HIV

A HIV-vírus az immunhiányos tünetegyüttes, azaz az AIDS okozója, ám nem minden HIV-fertőzött kerül a betegség végső stádiumába: az AIDS a halálos. Ezért fontos a legkisebb gyanú esetén is igénybe venni az ingyenes, gyakran anonim szűrővizsgálatokat. Ugyanis a gyógyszerét rendszeresen szedő, kezelt, fizikai és mentális egészségére és életmódjára odafigyelő, bizonyos feltételeket betartó HIV-fertőzött nem fertőz tovább. Az időben diagnosztizált és megfelelően kezelt HIV-fertőzött nemcsak ugyanannyi ideig él, mint a nem fertőzött társai, de nem is fertőzi tovább a többi embert – olvasható az Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálat honlapján.

Így megy a szűrés

Szegeden a Derkovits fasori Csongrád Megyei Kormányhivatal (CSMKH) Népegészségügyi Főosztályon végezhető ingyenes és anonim szűrővizsgálat.

 

Kódszámot kapnak a vérvételre jelentkezők.

 

– Ez utóbbi esetben a vérvételre jelentkező egy titkos kódszámot kap – ilyenkor nincs szükség a személyes adataira –, amelynek birtokában veheti csak át a mikrobiológiai leletet, amelyen csak ez a kódszám szerepel. A nevesített jelentkezők esetében a mikrobiológiai leleten szerepelnek a személyes azonosítók is. Az eredmény mindkét esetben a vérvételtől számított egy hét múlva elkészül – beszélt az eljárásról az intézmény vezetője, dr. Bosnyákovits Tünde, akitől azt is megtudtuk: tavaly az önkéntes jelentkezők közül 142 nevesített és 346 anonim páciens kért vizsgálatot a szegedi intézményben.

Ők biztosan veszélyeztetettek

A Dr. Farkasinszky Terézia Drogcentrumban 10 éve dolgozik dr. Juhász Zsuzsanna orvos, a drogcentrum vezető-helyettese, de ez idő alatt – bár a hepatitis egyre elterjedtebb betegség az intravénásdrog-használók között – nem találkozott HIV-pozitív szerhasználóval, pedig rendszeresen, legalább félévente szűrik a klienseiket. Ennek persze az is oka lehet, hogy ugyan a drogcentrumban minden évben szerveznek szűréseket, a népegészségügyi főosztályhoz szintén sokan fordulnak.

Az intravénás szerek használóit azonban újabb veszélyek fenyegetik: azzal, hogy az olyan klasszikus drogok, mint a heroin szerepét átvették az úgynevezett dizájnerdrogok, azaz az új pszichoaktív szerek, a fogyasztóknak az eltérő hatásmechanizmusuk miatt több alkalommal kell „szúrniuk" magukat.

– Minél többször nyúlnak a tűhöz, annál nagyobb veszély fenyegeti őket – beszélt a trendekről Juhász Zsuzsanna.

Míg 2010 előtt az intravénásdrog-használók 90 százaléka heroin- és amfetaminfogyasztó volt, 2013-ban már „csak" 32 százalékuk élt ezekkel a szerekkel az új típusú helyettesítők térnyerése miatt – derül ki a Nemzeti Drog Fókuszpont kiadványából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

700 év után vált ismertté egy orvos titka

Az egykori egészségügyi iskola tekintélyes vezetőjének nyughelyén találtak egy 665 szóból álló… Tovább olvasom