Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Rosszabb minőségű a tévémániás férfiak spermája - amerikai tanulmáyn szerint

Az amerikai kutatók 189, 18 és 22 év közötti fiatalember spermáját vizsgálták meg, és pontos kérdéseket tettek fel életmódjukkal kapcsolatban
Rosszabb minőségű azoknak a férfiaknak a spermája, akik hetente több mint 20 órán át a tévé előtt ülnek, mint azoké, akik megtartóztatják magukat a televíziózástól – ezt állapította meg egy kedden ismertetett amerikai tanulmány.

A bostoni Közegészségügyi Főiskola amerikai kutatói 189, 18 és 22 év közötti fiatalember spermáját vizsgálták meg, és pontos kérdéseket tettek fel életmódjukkal kapcsolatban (mozgás, táplálkozás, tévénézési szokások). A szakemberek képernyő előtt töltött idő firtatásával próbálták felmérni, hogy mennyire mozgásszegény a megkérdezettek életmódja.

Azoknak, akik heti több mint 20 órát a tévé előtt ülnek - vagyis aránylag keveset mozognak -, 44 százalékkal alacsonyabb volt a spermiumszáma, mint azoknak, akik kevesebb időt töltenek a képernyő előtt - mutatta ki a British Journal of Sports Medicine-ben, a BMJ csoport folyóiratában ismertetett tanulmány.

Azoknak a férfiaknak, akik heti 15 vagy ennél több órát töltenek testgyakorlattal, 73 százalékkal magasabb volt a spermiumkoncentrációjuk, mint azoké, akik öt óránál kevesebbet mozognak hetente.

Valamennyi vizsgált esetben elegendő volt azonban a spermiumszám a nemzőképességhez.

Több nyugati országban hanyatlóban van az utóbbi években a férfiak spermiumkoncentrációja, de ennek pontos okai nem ismertek. A tudósok gyanúja szerint az ülő életmód és a testedzés hiánya okozhatja részben a jelenséget.

A tanulmány szerzői szerint "fel kellene mérni a különböző fizikai tevékenységek hatását a sperma minőségére, mert a korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy a testmozgás ellentmondásos hatást gyakorol a sperma jellemzőire".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elnőiesedett kinézetükre panaszkodnak a brit férfiak

Zömük a mozgáshiányos életmódnak és az egészségtelen táplálkozásnak tulajdonítja nem kívánt méretű… Tovább olvasom