Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Szaporodnak a szexmentes házasságok, de odafigyeléssel feléleszthető a vágy

Időhiány, megszokás, fáradtság, nemtörődömség - ezekkel magyarázzák szexmentes kapcsolatukat a párok. Akár tíz évig is el lehet így lötyögni egy házasságban, mondja a szakértő, de előbb-utóbb biztos robban a bomba. Fél év összebújás nélkül már komoly problémát jelez.
„Utáljuk egymást, sosem fogunk már szexelni", „Olyan sokszor mondott nekem nemet, hogy inkább már nem is kezdeményezek", „A feleségem csak a gyerekekkel foglalkozik, már nem kíván", „Antidepresszánsokat szedünk mind a ketten, szinte semmi libidónk nincs" – olvassuk több anonim fórumon is férjek beszámolóit arról, hogy miért nem bújnak ágyba a feleségükkel.
Esetük nem egyedi, egy kutatás szerint a párok 15-20 százaléka él szexmentes házasságban. Ennek rengeteg oka lehet, de az anonim történeteket olvasva sokszor úgy tűnik, hogy egy apróság is képes elindítani a folyamatot, ami aztán az intimitás teljes hiányához vezet.

Szeretkezz, ne háborúzz!

– Nemrégiben a férjem édesanyja leesett a lábáról, és ez nagyon megviselte őt. Hetekig elutasította a közeledésemet, jó két hónapra teljesen kihűlt az ágyunk – kezdi mesélni történetüket olvasónk, Ildikó. – Végül nem bírtam tovább, és kiborítottam a bilit. Jól tettem, mert ki tudtuk beszélni a dolgot. Én is megértettem, hogy őt mi emészti, és ő is világossá tette, hogy nem velem van problémája, csak egyszerűen annyi minden nyomasztja, hogy képtelennek érzi magát a szexre – folytatja.
Hazudik a pornó

Nagy probléma Hevesi Kriszta szexuálpszichológus szerint, hogy torz képet közvetítenek a felnőttfilmek a szexről. – Gondoljunk csak bele, milyen koreográfia alapján működnek! Adott egy nő, aki állandó vágyban ég, majd belép egy idegen, akivel egymásra vetik magukat, és dolguk végeztével szétválnak útjaik. Csakhogy az élet nem így működik. Egy nő vágyának felébresztéséhez ennél jóval többre van szükség, például odafigyelésre és gyengédségre – mondja, és hozzáteszi, könnyű megszokni a pornó biztosította, képileg is megtámogatott, gyors kielégülést, ami után még nehezebb visszatérni a házasélethez.
Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus felhívja rá a figyelmet, hogy egy őszinte beszélgetés valóban az első lépés lehet a probléma megoldásához. Márpedig megoldani muszáj, ha együtt akarunk maradni, hiszen a szex elemi szükségletünk. – Tulajdonképpen ez különbözteti meg a párkapcsolatokat a barátságtól, ráadásul testi-lelki szempontból is fontos része életünknek. Gondoljunk bele, nem véletlenül mondják, hogy „Szeretkezz, ne háborúzz" – magyarázza, és rávilágít, a szex oldja a feszültséget, a stresszt, helyre teszi az önértékelést, harmóniát hoz a testnek és léleknek is.

Felülkerekednek az ösztönök

A Csajok és Pasik társkereső tavalyi felmérésében a válaszadók 69 százaléka gondolta úgy, hogy egy ideális párkapcsolatban hetente többször, akár naponta is szeretkeznek a párok. A Torontói Egyetem kutatói pedig ki is mutatták, hogy a heti egyszeri szex valóban összefügg a boldogsággal.
Megkérdeztük olvasóinkat, hogy mi a véleményük a témáról. A legtöbb kommentelő úgy gondolja, az az alapvető probléma, hogy rohanunk, nem figyelünk egymásra, hiszen már 24 óra is kevés rá, hogy mindent teljesítsünk, amit kell. Így nyilván nincs energia még az intimitás megőrzésére is. Lassítani kéne, de nem tudjuk, hogyan, vélik. 67 százalékuk úgy érzi, hogy nem bújik eleget ágyba partnerével.
Hevesi Kriszta elmondja, hogy akár tíz évig is lehet húzni egy párkapcsolatot szex nélkül, de az ösztönök előbb-utóbb így is, úgy is felülkerekednek, hiába mondják a párok, hogy jó így nekik. – Az, hogy örömöt tudunk adni a másiknak, az egyik legfontosabb ragasztója a párkapcsolatnak. Ha nem érünk egymáshoz, idővel jön valaki, aki felébreszti a vágyat – mondja, és hozzáteszi, ez nem azt jelenti, hogy nem lehetnek időszakok, amikor kicsit visszaveszünk a tempóból.
– Természetes, hogy akadnak periódusok egy kapcsolatban, amikor jóval kevesebbet vagy egyáltalán nem is szexelünk. Jellemzően ilyen a gyermek születése vagy egy költözés, a munkahelyváltás és a gyász körüli időszak. De nem szabad hagyni, hogy tartóssá váljon – nyomatékosítja.

Valakinek engednie kell

Ha 6–12 hónapig hiányzik a szex, az már komoly problémára utal, állítják a szakértők. Ilyenkor érdemes segítséget kérni.
– A nők számára az érzelmek, a férfiak számára a szex a fontosabb – avat be Hevesi Kriszta. – Ez azt jelenti, hogy amíg egy nő nem érzi úgy, hogy törődnek vele, addig nem lesz szex, és amíg egy férfi nem kap szexet, addig nem fog különösebb energiát fordítani a törődésre. Ördögi kör – folytatja, és hozzáteszi, hogy megfelelő elszántság mellett szerencsére jól orvosolható a probléma.
– A megoldás az, hogy az egyik fél belátja, hogy engednie kell, és szépen elindul egy öngerjesztő folyamat. Ha például a nő veszi rá magát a szexre, akkor a férfinak szerez örömteli napokat, aminek köszönhetően ő is megkapja majd az elvárt odafigyelést. Ha fordítva történik, és a férfi kezdi apró figyelmességekkel elhalmozni párját, akkor pedig a nő enyhül meg, és jön meg jobban a kedve az intim együttléthez is – magyarázza a szakértő, és hozzáteszi, jobb azért eddig el sem jutni, és tudni, hogy már a jellemzően nehezebb időszakokban is oda kell figyelnünk a vágy megőrzésére.
Hozzásegít a házimunka a szexhez

A Journal of Marriage and Family tanulmánya szerint azok a párok, akik felosztják egymás között a házimunkát, sokkal többet szexelnek, mint azok, akiknél csak a nő végzi el azokat. A Cornell Egyetem professzora, Sharon Sassler szerint ez azért van, mert ezek a párok jobban odafigyelnek egymásra, és harmonikusabb a kapcsolatuk, mint azoknak, akiknél csak egy személy robotol a háztartásért.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fehérzajjal altat az easyJet

Fehérzajjal altat az easyJet
A fehérzajt kisgyermekek altatásánál is gyakran használják, de egyes kutatások szerint segíthet… Tovább olvasom