Egyenes út

2009.11.12. 13:54

Hangfürdő

„Ebben a rohanó világunkban egy kicsit el tudunk lazulni, ki tudjuk kapcsolni az állandóan pörgő agyunkat, energetikailag feltöltődünk, megnyugszunk. Jobban rálátunk magunkra és problémáinkra.”


Ezekkel a szavakkal ajánlotta Bergerné Wilk Halina a rezgésterápia egyik formáját, a hangfürdőt a minap a Somogyi-könyvtárban. A hangok által keletkezett rezgést nemcsak a fülünkkel, hanem az egész testünkkel érzékeljük. Aki nagyvárosban él, valószínűleg akaratlanul is volt már részese „rezgésterápiának", amikor útfelújítás mellett haladt el, ahol a munkások az aszfaltot vagy a betont légkalapáccsal törték fel.

Az emberi test nagy része, kb. 70 százaléka víz, amely nagyon jó vezető. Minden információt képes felvenni és továbbítani. (A víz „különleges képességeivel" foglalkozik Masaru Emoto A víz titokzatos élete című könyve.)

A gongfürdő erőteljes tisztulási folyamatot indít el a fizikai testben: támogatja a méregtelenítést, ezáltal erősíti az immunrendszert, oldja az energiablokkokat, görcsöket, aktivizálja a szervezet öngyógyító folyamatait. Segít megszabadulni a negatív érzelmektől is, többek közt a haragtól, a nehezteléstől, az önvádtól. A hangszerek által keltett rezgések segítenek visszaállítani a test-lelki egyensúlyt.

Egy-egy koncerten többféle eszközt használnak. A legnagyobbak, ezáltal a leglátványosabbak a gongok. Indonéz eredetűek, történetük hatezer évvel ezelőttre nyúlik vissza. Ázsiában közkedvelt, a hangszeres transzcendencia hordozója, úgy, mint Nyugaton a harang. Egyes szerzetesek képesek voltak saját hangjuk frekvenciáját a gongéhoz igazítani, s ezáltal nagyobb távolságból is rezgésbe tudták hozni hangszerüket.

A hangtálakat többfajta elnevezéssel illetik: éneklő edény, tibeti tál, zengő tál. Történetük hasonlóképp a messzi múltba nyúlik vissza, mint a gongoké - több ezer éves eszköz. Tibet, India, Kína, Nepál vallási szertartásainak elengedhetetlen kellékei ma is. Sok helyen jelenleg is szerves része a hétköznapoknak.

 

 

Tingsha nélkül nehezen képzelhető el a hangfürdő. Elsősorban buddhista rituálék eszköze volt. Ennek a hangszernek különlegesen érces, tiszta, hosszan csengő a hangja.

Esőcsináló - a hangszer mozgatásakor a benne található különböző méretű magvak más-más hangot kibocsátva zizegnek, emlékeztetve az életadó eső varázslatos hangjára. A sámánok közkedvelt mágikus instrumentuma.

Írhatok én a hangszerekről, az élményt mindenkinek magának kell megtapasztalnia. A közel egyórás koncert látványos tisztulást hozott azok számára, akik anélkül sírtak, hogy „okuk" lett volna rá. Bátran állíthatom, Halina csodálatos koncertje az ott lévők közül mindenkit megérintett.

Aki máskor is szeretne ezekben a csodálatos hangokban fürdőzni, információért látogasson el a www.halinaansa.hu honlapra.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!