Egyenes út

2009.11.23. 23:56

Nem érdemes élni, már 500-ért temetünk!

Ha valaki „eszi magát”, ami túl sok gondolkodással, töprengéssel jár, a Föld fázis érintett. Az ember kifárad, ha egy tudományos munkát hoz össze, de akkor is, ha hajlamos a túlzott együttérzésre, részvétre. A lebiggyesztett száj, görbe hát a mindenbe beletörődő emberek jellemzője. Egy amerikai temetkezési vállalat reklámja jól tükrözi ezt az életérzést: Nem érdemes élni, már 500-ért temetünk!

A Tradicionális Kínai Orvoslásban a Föld elem lényege a táplálás, a gondoskodás. Két szerv tartozik hozzá: a lép és a gyomor. A gyomor fogadja a táplálékot, olyan, mint egy főzőedény. Alatta ég a lép tüze, amely megfőzi azt, vagyis a lép tevékenységének hatására az étel átalakul energiává és folyadékká, amelyek azután a test többi részébe kerülnek.

 

A föld színe a sárga. A földön termett sárga növények erősítik a lépet és a gyomrot. Ezen növények jó része édes. A túlzottan édes ízek károsítják ezeket a szerveket.

A lép a „gondolkodás otthona". Ha energiája gyenge, problémák lehetnek a koncentrálással és az emlékezéssel. A gyomorhoz főleg a kitartás, az állóképesség kapcsolódik, a gyomor egyensúlyának hiánya türelmetlenséghez, elernyedéshez vezethet.

 

A Föld elem évszakát általában nyárutóként definiálják.

Reggel 7 és 11 óra között legerősebb a gyomor és a lép energiája. Talán ezért terjedt el az a nézet, mely szerint a reggelinek kell a nap legtartalmasabb étkezésének lennie. A sokféle táplálkozási formula azonban egy dologban összecseng: késő este ne együnk. Ilyenkor a lépnek és a gyomornak szüksége van pihenésre, 19 és 23 óra közt minimális az aktivitásuk.

Az érzékszervek közül a száj tartozik a Föld elemhez. A fogínygyulladást, a fogínyvérzést és a fogfájást gyakran a gyomor vagy a lép egyensúlyhiánya okozhatja. Ha valakinek a szemhéja megdagad, vagy árpa keletkezik rajta, szintén a lép energiái rendetlenkednek. Ha fekete és táskás a szemhéj, azért viszont a vese a „felelős".

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!