Egyperces

2013.07.26. 18:26

Szabadulj, ha bírsz

Kiszabadulsz a bezárt szobából egy óra alatt? Egyre többen vállalják a kihívást ebben a modern kori játékban, ahol egy órára mindenki kódfejtő lehet. Fiataloknak kiváló szórakozás, felnőtteknek csapatépítés az exit game.

Timár Kriszta

Normális ember nem szereti, ha bezárják. Más kérdés persze, ha nem erőszakról vagy büntetésről, hanem csupán játékról van szó. Egyre több helyen kínálják az úgynevezett exit game-eket, vagyis a szabadulójátékokat, amelyeket elsősorban a fiatalok kedvelnek, de csapatépítés vagy családi kikapcsolódás miatt is sokan befizetnek.

– A kíváncsiság hajtott, amikor a barátokkal elmentünk – mesélte Attila. – Szerintem mindenki azt gondolja magáról, hogy hülye, de itt mindig kiderül, hogy egy feladatot csak ő tud megoldani, és ez önbizalmat ad.

– A bátyámmal és a sógornőmmel voltam, és a játék során tényleg „csapattá" kovácsolódtunk – mesélte Judit, aki így a családot is jobban összerázta. Anna viszont a kollégákkal vágott bele a kalandba.

Olyan gyorsan bele lehet feledkezni a rejtvényfejtésbe és a kalandokba, hogy a legtöbben nem is foglalkoznak a bezártsággal. Fotó: Frank Yvette

Olyan gyorsan bele lehet feledkezni a rejtvényfejtésbe és a kalandokba, hogy a legtöbben nem is foglalkoznak a bezártsággal. Fotó: Frank Yvette
– Először nem is értettem a logikáját, de miután rájössz, nagyon érdekes megfejteni a feladatokat. És persze tanulságos megfigyelni, ki kezdi el irányítani a többieket.

A játékot 2–5 fő játszhatja, akiket egy szobába zárnak. Kódokat kell megfejteniük, zárakat kinyitniuk, mindehhez pedig csak a logikát kell segítségül hívni, és a bent lévő tárgyakat használni. Egy óra áll rendelkezésre a szabaduláshoz, ha nem megy, segítséget is kérhetnek.

– Ez egy aktív játék, így kiváló alternatívája az ülős programoknak – mondta el Kis Rita, az egyik szegedi szabadulójáték üzemeltetője. – A feladatok nehézsége miatt diákcsoportnál 14 év az alsó korhatár, de családi csapatnál ennél fiatalabbak is játszhatnak, és biztos, hogy ők is hozzá tudnak járulni a sikerhez. Egyedül talán a klausztrofóbiásoknak érdemes meggondolniuk, hogy belevágnak-e, bár pánikgomb és kulcs van a szobában. Arról nem is beszélve, hogy olyan gyorsan bele lehet feledkezni a rejtvényfejtésbe és a kalandokba, hogy a legtöbben nem is foglalkoznak a bezártsággal.

Szegeden egyébként viszonylag nehéz pályát kínál az egyik cég: eddig mindössze három csapatnak sikerült segítség nélkül kijutnia. Néhány héten belül pedig tovább bővül a paletta: akinek már nem elég a csapatjáték, az országban egyedülálló módon lábbilincsben bezárathatja magát magánzárkába is.

Címkék#exit game

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!