Életstílus

2013.10.31. 14:43

Kiskanállal együk a virágport? Ne!

Immunrendszerünket minden eszközzel erősíteni kell, gondoljuk. Ez bizonyos keretek között igaz is, ám nem mindegy, hogy mit használunk erre a célra. Természetes immunerősítőnek mondják a virágport például, amit azonban az allergológus semmiképp sem javasol.

Trogmayer Éva

Nátha, megfázás, influenza – kellemetlen velejárói az egyre hűvösebbé váló időjárásnak, ráadásul sokszor kifejezetten nehéz kilábalni belőlük. A betegségeket ritkán tudjuk kifeküdni, jobb esetben is csak akkor dőlünk ágyba, ha már nem bírjuk tovább talpon. Így aztán nem csoda, ha egyre több csodaszerbe botlunk a polcokon: mindenki védekezik, ahogy tud, hogy elkerülje a gyógyszeres kezelést.

Az egyik ilyen immunerősítőnek mondott készítmény a virágpor, amelyet szinte minden mézes standnál, kis üvegekbe zárva lehet kapni. Naponta egy-két kanál, és minden bajunk elmúlik, olvasható a tájékoztató kiadványokban. Ez viszont meglehetősen ellentmondásos helyzetet teremt, tekintve, hogy általában allergén anyagként emlegetik. Akkor mégis mi az igazság? – kérdezzük [namelink name="Judák Rita"] allergológust.

Nem ajánlatos csak úgy zabálni...

Nem ajánlatos csak úgy "zabálni"...– A virágporok valóban allergizálnak – szögezi le azonnal a szakértő. – De az allergiásokon kívül sem ajánlom senkinek, hogy kontrollálatlanul alkalmazza – teszi hozzá, és elmondja, tudnunk kell, hogy vannak úgynevezett áthangoló kezelések, amelyek az allergia elmulasztását szolgálják, és amelyeknél alkalmaznak pollenkivonatokat az orvosok. – Ez azonban egy pontosan felügyelt kezelés, össze sem hasonlítható azzal, ha valaki kiskanállal eszi otthon a virágport – magyarázza.

A virágpor tele van fehérjével, aminosavakkal és ásványi anyaggal – ez igaz, tudjuk meg. A virágporreklámok csodálatos gyógyulást ígérnek szinte minden területen, legyen szó emésztési zavarokról vagy érelmeszesedésről. Természetes gyógymód mindenre, mondják, akik hisznek benne. – Az még azonban, hogy valami természetes, nem jelenti, hogy feltétlenül jót is tesz, nem jelenti, hogy nem lehetünk rá allergiásak – reagál a szakértő. – Azonnali és hosszabb távú hatást is kiválthat egy ilyen meg nem fontolt kezelés. A bőrkiütésektől kezdve a feldagadt testrészekig bármi előfordulhat, és sajnos sokszor derül ki a rendeléseinken is, hogy természetes, ám mégis allergizáló szerek állnak a szokatlan tünetek háttérben. Persze a pollen kikerülhetetlen, hiszen szezonban elég kinyitni az ablakot, és már találkoztunk is vele, mégis óva intenék mindenkit attól, hogy magától ilyen terápiába kezdjen – fejezi be Judák Rita.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!