Életstílus

2014.03.08. 06:55

Nőnapon sem ciki a CsokiRandi vagy a kirándulós ismerkedés

Az élmény megfizethetetlen – ugrik be a reklámszöveg, amikor az új ismerkedési lehetőségek között válogatunk. Az élményrandikon főzhetünk, túrázhatunk, pókerezhetünk, vagy épp luxusutakon vehetünk részt – nőnapon, persze kedvezményesen. Hazánkban, az 1,3 millió egyedülálló országában a közös hobbi összeköt, míg a pénztárca gyakran szétválaszt. Kánya Kata párkapcsolati tanácsadó szerint éppen ezért menni kell, és hagyni, hogy megtörténjenek a dolgok.

Kiss Tímea

Közel másfél millió egyedülálló országa hazánk, ahol a március 8-i nőnapon nemcsak az üzletek, de a szórakozóhelyek és a társkeresők is akciókkal várják a magányosokat. Kulcs- és lakatparti, póker- vagy csokirandi, közös túrázás vagy épp bali luxusút – ezeken a szervezett ismerkedős programokon kereshetjük társunkat. – A fogyasztói társadalmak olyan szolgáltatásokat kínálnak, amelyekre igény van – magyarázta Kánya Kata. A társközvetítő irodát vezető híresség szerint hétköznapjainkból hiányoznak a spontán találkozások, éppen ezért egyre többen célzott társkeresők segítségével próbálnak ismerkedni.
Nem csoda ez, hiszen a 2011-es népszámlálás adatai szerint 1,3 millió egyszemélyes háztartás országa vagyunk. Míg a 70-es években kevesebb mint 600 ezren választották ezt az életformát, a rendszerváltás után már majdnem egymillióan. Eközben tudjuk, hogy a házasságok 46-47 százaléka válással végződik, így nemcsak a huszonéveseknek, de az „újrakezdőknek" is nehéz megtalálniuk párjukat.


A társkeresés összegekben...

E beszűkült hétköznapi gyakorlat hívta életre az élményrandevúkat, amelyeket – az átlagos netes társkeresőkkel ellentétben – nemcsak a fizikai jelenlét, azaz a tényleges találkozás, de a közös hobbi is vonzóbbá tesz. Hiszen főzés, utazás vagy épp a szórakozás köré szerveződnek. – Egy kedvtelés gyakran speciális életmód köré épül. Mondjuk, aki sportol, az az étkezési szokásaira is jobban odafigyel, aktívan tölti szabadidejét. Egy közös hobbi nemcsak beszédtéma lehet az első találkozáskor, és ezzel oldhatja a szorongást, de egy párkapcsolatot is szorosabbá tehet. Egy kapcsolatban a hasonló szokások és életvitel ugyanis az egyének énképét erősíti – mondta Gazdag Enikő. – Egyénfüggő, kinél hol a határ, ki mennyi időt vagy éppen pénzt szán az ismerkedés e módjára – folytatta a pszichológus, amikor a szolgáltatások széles palettáját vizsgáltuk.

A pszichológus magyarázatából is látszik, hogy ezek a határok igen tágak. Bizonyos oldalak néhány órás csoki-, illetve főzőrandit vagy rum- és koktélpartit kínálnak 10 ezer forint körüli összegért, míg póker- vagy mozirandin 6-8 ezerért is részt lehet venni.

Ennél azonban jóval mélyebbre kell nyúlnia a tárcájában annak, aki mondjuk egy egyhetes utazáson kíván társat keresni. A szervezett ismerkedős nyaralásokat Peruba például 3500 euróért, Kenyába 2400-ért, Thaiföldre pedig 2800 euróért kínálja egy társkereső oldal. Kisebb összegekért egy másik portál bringa- vagy túrarandit kínál, ezeken már 4000 forintért is lehet ismerkedni. – Nemcsak a tevékenységek, az árak is szűrők lehetnek, hiszen nemcsak az azonos érdeklődésű, de a hasonló egzisztenciájú partnereket is összehozhatja – utalt ezzel egy friss kutatásra a pszichológus. Pilinszki Attila szociológus friss, Párkapcsolati stabilitás és minőség egy országos kutatás tükrében nevű vizsgálata ugyanis rámutatott, hogy míg a férjüknél többet kereső nők 12, 7 százaléka gondol gyakrabban a válásra, addig a kevesebbet keresőknek csupán 7,1 százaléka.

Gazda Enikő

Gazda Enikő
A magány számokban

Az sem véletlen, hogy hazánkban a több mint száz társkereső szolgáltatásból néhány nagyon pontosan meghatározza, kiknek is kínálja szolgáltatásait. Az egyik főzőrandira például „21–37 év közötti hölgyeket és 23–42 év közötti urakat" várnak, a rapid randin pedig két csoport is indul korosztály szerint húszasoknak és harmincasoknak. A TGI-kutatás (ez az Egyesült Királyságból eredő Target Group Index-vizsgálat rövidítése) szerint az elmúlt másfél évtizedben a magyar fiatal-középkorúak, azaz a 30 és 44 év közöttiek körében az egyedülállók aránya 9-ről 22 százalékra nőtt. Érdekesség, hogy a TGI egyik legtradicionálisabb állításával – amely szerint a nők helye otthon van – a magyar lakosság egyötöde értett egyet 15 éve és most is.
Ehhez képest a tradicionális nemi szerepek jelentősége csökken a Népességtudományi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa szerint. – Minél magasabban iskolázott párokról beszélünk, annál gyakoribb a hagyományosabb szerepektől való eltávolodás. De nem ezen múlik egy élettársi viszony vagy házasság sikere, az a lényeg, hogy a pár hasonlóan gondolkodjon a nemi szerepekről – magyarázta Földházi Erzsébet.

Nem ciki randizni

– A társtalanok mindegyike rájön, hogy szüksége van párra, talán csak annyi a különbség a két nem között, hogy a nők hamarabb „kapcsolnak"– mondta Kánya Kata. A párkapcsolati tanácsadó szerint ennek az az oka, hogy a gyengébbik nemet sürgeti a családalapítás vágya, hiszen belátják, hogy csak egy bizonyos korig válhatnak anyává. – Ők el- és felismerik, hogy a társkereső szolgáltatások értük vannak, és ma már nem ciki ezeket igénybe venni. – Hülyeség divatnak nevezni a szingliséget, hiszen 100 egyedülállóból 99 párkapcsolatban élne inkább, ugyanakkor egyik korosztálynak sincs lehetősége csak úgy, időtől, tértől és anyagiaktól függetlenül jönni-menni, ismerkedni – gondolkodott el Kánya Kata arról, mi hívta életre – az internetes társkereső szolgáltatások egyik fajtáját – az élményrandevúkat.

Azonban a saját társközvetítő irodát üzemeltető életvezetési tanácsadó óvatosságra is intett. – Randinak alapvetően azt a helyzetet nevezzük, amikor két ember megismerkedik, és mivel szimpatikusak egymásnak, újra találkoznak, ezért az élményrandik nem klasszikus randik, hiszen ismeretlen emberek töltenek együtt időt – magyarázta. – Hogy a második látásra mi marad csak randi, vagy mi válik szerelemmé, azt nem tudhatjuk előre. De amikor egy nőnek szimpatikus egy férfi, már a randi 5. percében arra gondol, melyik fiókot ürítse ki otthon számára. Hasonló esetben egy férfi fejében csak az fordul meg, hogy visszahívja a nőt. Normális ez a fészekrakó ösztön, viszont kordában kell tartani, nem szabad előre matekozni, és túlgondolni egy-egy helyzetet – intett a tanácsadó. Kánya Kata szerint mozgásban kell maradnunk, és mennünk kell azért, hogy megtörténhessenek velünk a dolgok. – Menni kell, de csak olyan helyekre és helyzetekbe, amelyekben komfortosan érezzük magunkat – tanácsolta.


Hívjam vagy ne hívjam?

– De hogy ki várjon kire, ki keressen kit, nincs törvényszerűség, hiszen mindenki a maga módján kezeli ezt a kérdést. Nem kell a klasszikus nemi szerepekhez ragaszkodni – mondja Kánya Kata, akinek a meglátását a pszichológus tapasztalatai is erősítik. – A társkereső oldalakon háromszor annyi férfi regisztrál, mint nő – magyarázta Gazdag Enikő, miközben találtunk olyan, nem hagyományos oldalt is, ahol csak a női felhasználók léphetnek kapcsolatba a kiszemelttel, és „vadászhatnak" a férfiakra.

Elvárások és agresszió

Az Európai Unió bécsi székhelyű Alapjogi Ügynöksége (FRA) a héten publikálta jelentését, amelyből kiderült: a magyar nők 28 százaléka szenvedett már el fizikai vagy szexuális erőszakot (az uniós átlag 33 százalék). Ez a pár adat magyarázatot nyújt egy tavaly publikált kutatási eredményre is. Az NRC piackutató rámutatott: a hazánkban élő 18–59 évesek szerint sok az elvárás az élet minden területén, és az emberek egyre rosszabb anyagi helyzete sem hat kedvezően a párkapcsolatokra.

Az is kiderült, hogy a válásokért a türelem, a tolerancia és a kompromisszumkészség hiányát teszik sokan felelőssé. Azt is láthatjuk, hogy „a férfiakkal kapcsolatban inkább igény a biztos megélhetés, anyagi jólét biztosítására való képesség". A nők közel felének viszont kritikus szempont, hogy a társuk ne legyen agresszív természetű. Azért a nőknek is meg kell felelniük a férfiaknak, mert velük szemben magasabbak a külsőségekkel kapcsolatos elvárások, és továbbra is szembesülniük kell a „nő mint háziasszony" szerepkör igényével.

Egyedülálló vagy szingli?

A Központi Statisztikai Hivatal rémisztőnek tűnő, 1,3 milliós adata az egyszemélyes háztartásokra vonatkozik. Ez nem feltétlenül jelenti, hogy az egyedül élők ne lehetnének párkapcsolatban. – Gyakori jelenség a látogató párkapcsolat, amelyben a társak nem költöznek össze. Egyfelől, mert nem akarnak olyan fokú elköteleződést, másfelől pedig inkább még önálló életüket építik. A nők közül a magasabban kvalifikáltabbak törvényszerűen később tudják elhúzódó tanulmányaik miatt tudásukat kamatoztatni. Ez azt jelenti, későbbre tolódik az önmegvalósítás és az anyagi biztonság megteremtése is, ezzel a komoly párkapcsolat, majd egy gyermek vállalása – magyarázta a Népességtudományi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa, Földházi Erzsébet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!