Életstílus

2014.06.29. 11:56

Az amerikaiak többsége ellenzi a fogamzásgátlók korlátozását

Az amerikaiak többsége ellenzi egy friss felmérés szerint, hogy munkaadójuk vallási nézeteik alapján kizárhasson bizonyos fogamzásgátló eszközöket biztosítási csomagjukból.

A Reuters hírügynökség és az Ipsos közvélemény-kutató cég közös vizsgálatának eredményei egy nappal előzik meg az amerikai legfelsőbb bíróság hétfői döntését e tárgyban, amely az év egyik legnagyobb figyelemmel kísért ügye az Egyesült Államokban. A kilenctagú testület azt mérlegeli majd, hogy a cégek tehetnek-e vallási alapú ellenvetéseket Barack Obama elnök 2010-ben aláírt egészségügyi reformtörvényének ("Obamacare") azzal a pontjával szemben, amely szerint dolgozóik biztosítása a fogamzásgátlókra is kiterjed.

Ez ismét előtérbe helyezi a vallásszabadság és a születésszabályozási jogok kényes kérdéseit, együtt a legfelsőbb bíróság által 2012-ben nagyrészt helybenhagyott Obamacare körüli tartós politikai csatározásokkal. A mostani közvélemény-kutatás kérdése: a munkaadók vallásos hitük alapján megválaszthatják-e, hogy egészségbiztosítási csomagjuk a fogamzásgátlás mely formáit tartalmazza. A megkérdezettek 53 százalékkal válaszolt nemmel, 35 százalék igennek, 12 százalék nem tudott felelni.

A legfelsőbb bíróság hétfő délelőtt (közép-európai idő szerint délután), kilenc hónapos időszakának a nyári szünet előtti utolsó napján ül össze, hogy ítélkezzen az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!