Életstílus

2017.07.29. 23:18

Balatonfüredi lányok lettek a 192. Anna-bál szépei

Barna Dorinát, tizennyolc éves balatonfüredi lányt választották a 192. Anna-bál szépének szombat éjjel. Első udvarhölgye a tizennyolc éves Schütz Annamária Kinga, második udvarhölgye pedig a tizenhét éves Kiss Kíra Dalma lett.

A balatonfüredi Anna Grand Hotel termeiben és kertjében tartott 192. Anna-bálon a közönségtől a tizenöt legtöbb szavazatot kapó hölgy közül választotta ki a zsűri a legszebbeket. 


A zsűri által a legszebbnek ítélt tizennyolc éves balatonfüredi Barna Dorina a veszprémi Lovassy László Gimnázium matematika tagozatára jár. Két évvel ezelőtt tizenhat évesen már részt vett a bálon szüleivel, akkor a 2015-ös Anna-bál első udvarhölgyévé választották. 


Az udvarhölgyek mindketten elsőbálozók lettek. Az első udvarhölgynek választott tizennyolc éves balatonfüredi Schütz Annamária Kinga a veszprémi Lovassy László Gimnáziumba jár, a második udvarhölgynek választott tizenhat éves szintén balatonfüredi Kiss Kíra Dalma pedig a helyi Lóczy Lajos gimnázium tanulója.

 

Anna-bál, 2017




A bál királynője Royal Garden-mintával ellátott herendi porcelán díszserleget kapott - ilyen mintájú nászajándékot küldött Magyarország Vilmos brit herceg esküvőjére. Az első udvarhölgy Rotschild-mintára épülő, madaras mintázatú, a második udvarhölgy pedig türkiz-platina Apponyi-mintás vázát kapott.


A bál szépei vasárnap délelőtt a Kisfaludy Színpadon mutatkoznak be a közönségnek, majd lovas huszárok kíséretében sétakocsikázásra indulnak a városban.

 

A 192. balatonfüredi Anna-bál díszvendége Győr. 


Az Anna-bál a nemzet élő hagyományainak egyike - fogalmazott a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter szombat este Balatonfüreden a 192. Anna-bál megnyitóján.


Süli János azt mondta: vannak szokások, amelyek idővel korszerűtlenné válnak, eltűnnek, és vannak olyanok, amik fennmaradnak. Erre példa az ország legnagyobb múltú bálja, az Anna-bál.


Somogyi Tivadar, Győr fideszes alpolgármestere a bál díszvendégeként úgy fogalmazott: Balatonfüred egy hagyományait tisztelő, múltjára és jelenére büszke város, ahol az Anna-báli tradíciókkal "a magyar hagyományok egyik ékkövét ápolják." Bóka István, Balatonfüred fideszes polgármestere a város egyik legnagyobb büszkeségnek nevezte az Anna-bált. Hozzátette: a hagyományok tisztelete mellett minden évben törekednek az újításra, idén a bálnak helyt adó Anna Grand Hotellel szomszédos Blaha Lujza utcában utcabál is kíséri a rendezvényt. A köszöntők után Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság korábbi elnöke vehette át a Balatonfüred fejlesztésében és népszerűsítésében végzett kiemelkedő teljesítményért odaítélt Kiss Ernő-díjat Bóka Istvántól.

 

A hagyományok szerint ebben az évben is a közönség szavazza meg a legszebb tizenöt lányt a résztvevők közül az est folyamán, majd a szűkített mezőnyből szakmai zsűri választja ki a bál szépét és udvarhölgyeit. Ők vasárnap délelőtt a Kisfaludy Színpadon mutatkoznak be a közönségnek, majd lovas huszárok kíséretében sétakocsikázásra indulnak a városban. Az eseményen a szilvásváradi, a mezőhegyesi és a bábolnai állami ménesbirtok, valamint idén először a Nemzeti Lovas Díszegység is részt vesz.


A bál királynője Royal Garden-mintával ellátott herendi porcelán díszserleget kap - ilyen mintájú nászajándékot küldött Magyarország Vilmos brit herceg esküvőjére. Az első udvarhölgy Rotschild-mintára épülő, madaras mintázatú, a második udvarhölgy pedig türkiz-platina Apponyi-mintás vázát kap.


Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal, az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok vértanújával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!