Érettségi

2011.05.02. 17:50

Magyar érettségi 2011: a megkérdezettek szerint nem volt nehéz

Szeged – Nem volt nehéz a középszintű magyar nyelv és irodalom érettségi a delmagyar.hu által megkérdezett diákok szerint. Az emelt szinten vizsgázók másra számítottak. <br>

Gonda Zsuzsanna - Timár Kriszta

– Összehasonlító elemzést választottam, ezt találtam a legkönnyebbnek. Egy Csokonai- és egy Petőfi-verset kellett összehasonlítani, mindkettő az álomról szólt: az első az alvásról, a második inkább a vágyak beteljesüléséről – mondta az orvosira készülő [namelink name="Slivka Noémi"] a Ságvári Endre gyakorló gimnáziumban. Magyarból középszintűt írt, biológiából vizsgázik majd emelt szinten.
Tekintse meg a még:

  • 2008 magyar érettségi feladatok és megoldások


  • A szövegértés során a diákoknak Nemes Nagy Ágnes Párbeszéd a mai versről című műve alapján kellett megérteniük annak a bonyolultságát, hogy a mai verseket miért nehéz értelmezni, miért nehéz azok befogadása – mondták a delmagyar.hu-nak a végzősök.

    A középszinű állítólag nem volt nehéz. Fotó: Segesvári Csaba

    A középszintű állítólag nem volt nehéz. Fotó: Segesvári Csaba

    – Megnéztem a korábbi évek példáját, és egy szinten volt azokkal. Lényegében könnyű volt – közölte [namelink name="Gorcsa Norbert"]. Ő hétfőre már nem tervezett tanulást, pihenni akar a keddi matematika érettségi előtt.

    A Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakképző Iskola Széchenyi István Tagintézményében többen inkább a két vers összehasonlító elemzését választották, mint az emberi magatartásformák jellemzését. Olyat, aki a Móricz-novellát elemezte volna, nem találtunk. – A szövegértés jó volt, csak kevés volt rá az idő. Bezzeg az esszén meg ott unatkoztunk, hogy ne legyen túl ciki hamar kijönni – tette teljessé a középszintű feladatsor elemzését [namelink name="Anaya Leila"].

    Gorcsa Norbert pihenni akart a magyar után. Fotó: Segesvári Csaba

    Gorcsa Norbert pihenni akart a magyar után. Fotó: Segesvári Csaba

    A középiskolások között egyszer csak "kakukktojásra" bukkantunk: egy 47 éves érettségizőre. – Huszonnyolc éve már egyszer túl voltam ezen, de szeretnék most néprajz–történelem szakra jelentkezni, és javítani kell a pontszámaimat – magyarázta [namelink name="Bíró Márta"], miért ült be ismét, felnőtt fejjel vizsgázni. – Egy kicsit furcsa ez a helyzet, de biztos, hogy most jobban felkészültem. Olyan élményszerű ez most nekem.

    6767 érettségiző a megyében

    A Csongrád Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztálya tájékoztatása szerint a megyében 58 intézményben szerveztek érettségi vizsgát. Összesen 6767-en jelentkeztek érettségizni, ők összesen 22 ezer 460 vizsgát tesznek, amiből 1598 az emelt szintű.

    Könnyebb feladatokra számítottak az emelt szinten érettségizők – velük a Ságváriban beszélgettünk.

    – A szövegértés nagyon összetett volt, nagyon oda kellett figyelni, hogy az ember mit ír le. Utána javaslatot kellett írni egy igazgatónak, majd Karinthy- és Kosztolányi-verset kellett összehasonlítani. A többire nem emlékszem, nagyon ideges voltam végig – mondta [namelink name="Zsiga Csilla"]. A jogi karra készülő diáklány úgy tervezte, egy órát pihen, aztán készül a matematika fordulóra.

    Eszteró Rebekának az elemzés és a reflektálás nem okozott gondot, a tesztben viszont szerinte voltak elgondolkodtató kérdések, például verstannal kapcsolatban, "de összegezve nem volt nehéz." Ő Radnótival kapcsolatos kérdéseknek örült volna a legjobban.

    – Ma még egy kis matekot és törit tanulok, hogy friss legyen. Örülök, hogy túl vagyok rajta, jó érzés, de pénteken lesz a legjobb – fogalmazott.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!