Érettségi

2012.05.08. 10:22

Matematika érettségi 2012: müncheni olimpia a kérdések között

Szeged - Magyar után itt a matek. Ma már nem lehet kamuzni.

Segesvári Csaba

– Most le kell tennem, itt áll egy újságíró – mondta a telefonba a matek érettségiről kilépő szöszi lány. – Sokkal nehezebbre számítottam, a felkészülés során az érettséginél bonyolultabb feladatokat is megoldottunk – magyarázta [namelink name="Sebők Zsófia"]. A GTK pénzügy-számvitel szakra készülő 12 B-s lány szerint sokat segített, hogy nem volt koordináta geometria és a valószínűség számításból is csak kis rész jutott az idén érettségizőknek.


Nézegessen matek érettségi megoldásokat:

1972. évi nyári olimpiai játékok. A XX. nyári olimpiai játékokat az NSZK-beli Münchenben tartották. A jó hangulatú sportizgalmakat szeptember 5-én hajnalban fegyverek zaja törte meg.


A palesztin Fekete Szeptember terrorista szervezet tagjai túszul ejtettek az olimpiai faluban izraeli sportolókat, közben két sportolót megöltek. A túszok kiszabadításáért folytatott tárgyalásokat München rendőrparancsnoka vezette, a terroristák szabad elvonulást követeltek egy repülőgéppel. A fürstenfeldbrücki repülőtéren a német rendőrség mesterlövészei megpróbálkoztak a túszok kiszabadításával, a kitört lövöldözésben 14 sportoló és terrorista vesztette életét.

A NOB gyászszertartása után döntött: a játékokat folytatni kell. Szeptember 6-án folytatódtak a versenyek. (wikipedia.hu)

Aki 2005 előtt érettségizett, emlékezhet rá, hogy a feladatokat a „zöld könyvnek" becézett összefoglalóból kaptuk. – A kétszintű érettségi könnyítést hozott – állítja egy matematika tanár, aki szerint a részpontokból manapság könnyebb összeszedni a kettest. 


A feladatlapokból alapján az érettségizőknek válaszolniuk kellett olyan gyakorlati kérdésre, miszerint, ha András 140 ezer forintos fizetését 12 százalékkal megemelik, mennyit fog kapni? Igaz, nem nettóban hanem bruttóban.


A diákoknak a második részben ki kellett számítaniuk egy ABC hegyesszögű háromszög egyik oldalához tartozó magasságát, vagy éppen az AB oldalt is. Sokkal izgalmasabb kérdés, hogy mikor volt a 20. újkori nyári olimpia – ami egyébként az 1972-es hírhedt müncheni olimpia, és, hogy mekkora bevéle lehetett a pekingi olimpiának.


Hamarosan közöljük a megoldásokat is!


Korábban írtuk:


Épp csak kiheverték a diákok a magyar írásbeli érettségi okozta sokkot, máris itt a matematikai megmérettetés. Tegnapi hagyományainkat követve, ma is az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumban ébredtünk, a végzősöket a matematika rejtelmeiről faggattuk. Azt is megtudtuk, még mindig nem elég az eredmény, az odavezető utat is ismerni kell.


– Minden szerdán érettségi feladatokat írtunk, az utóbbi két hónap a felkészüléssel telt – magyarázta Olasz Anna, aki barátnőjével az optimális megoldásokról beszélt. – A függvénytáblázatban benne van minden, igaz, azokon ez sem segít, akik nem tudják használni – vélekedett [namelink name="Ráskai-Kiss Luca"]. A tizenkettedikesek szerint a matek egzakt, nem a tanáron múlik miként értékeli a dolgozatot.

 

Matematika érettségi 2012: a megoldás 42 is lehet. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


Megtudtuk: a vizsgán először 12 feladatot 45 perc alatt kell megoldani, amiket a diákok elég egyszerűnek tituláltak. Ezt követően 3 nehezebb és kötelező, majd további 3-ból 2 választható feladat jelenti a matek érettségit. – Úgy kell minden feladatot megoldani, mintha gyereknek tennénk. Minden ismeretlent meg kell magyarázni – tudtuk meg Papp Mátétól, amikor arról érdeklődtünk: elég az eredmény, vagy levezetést is kell írni? Az osztály úgy vélekedett, aki nem tanult négy évig, annak sincs minden veszve. – A függvénytábla kémia részébe bele lehet írni a matek puskát, a fizikába a kémiát. Csak ésszel kell dolgozni – mondták. – Lehet, hogy életemben nem fogom használni a trigonometriát, viszont a matek erősíti az elmét – tette hozzá [namelink name="Papp Máté"].


Az energiaitallal, csokival, szőlőcukorral felfegyverkezett társaság 8 órakor nekikezdett a 2012-es matematika érettséginek, amit 11 óráig írhatnak. A megoldásokat természetesen matematikából is közöljük! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!