Érettségi

2013.05.06. 08:34

Magyar érettségi 2013: Gósy, Márai, Vörösmarty, Berzsenyi, Kolakowski

Érettségizőkkel is beszélgetünk még a feladatlap osztás előtt, kövessétek velünk a 2013-as magyar érettségit.

Segesvári Csaba

De ki az a Gósy Mária?

Hát ő: akadémiai doktor (1993), tudományos tanácsadó, a Fonetikai Osztály tudományos osztályvezetője, az ELTE BTK Fonetika tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára

Szakterülete: fonetika, kísérleti és alkalmazott fonetika, pszicholingvisztika.

 

11:21 – Az első rész könnyen ment, a nyelvtani részekre alig kérdeztek rá. A fogalmazás már nehezebb volt: Márait választottam. Már olvastam a műveit, az érettségire adott Az árva szerintem egy kimondottan szórakoztató novella, könnyedén tudtam róla írni. Délután pihenek, majd törire készülük – mondta [namelink name="Németh Marcell"]. A 12 F-es fiú úgy vélte, a lexikális magyar tudásáról majd a szóbelin kell számot adnia.


09:03 Márai Sándor: Az árva műelemzés, vagy Berzsenyi Dániel és Vörösmarty Mihály összehasonlítása - tudtuk meg az eduline-ról. Leszek Kolakowski lengyel filozófus egyik művének részletét választhatták még.


08:54 Kilenc órakor kezdődik a három órás feladatsor. A végzősök közül többen inkább novella, mintsem verselemzésnek örülnének. A feladatlapok már az asztalon pihennek, hogy mi áll bennünk az első végzettektől fogjuk megtudni.


08:37 Szövegértésben a diákoknak [namelink name="Gósy Mária"], a gyermeknyelvről szóló írását kellett értelmezniük, feldolgozniuk.

Tekintse meg a még:

08:00 Harangoztak, a végzősök pedig nekiláttak a szövegértésnek.


Fél nyolckor beléphettek az iskolába a végzős diákok: nem sokkal ezután a tanáriban felbontották a lefóliázott magyar feladatsort. 8 órakor a szövegértéssel kezdenek a negyedikesek.

 

Magyar érettségi 2013: egy telefon nem telefon. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


Megtudtuk, a papír alapú puskázás nem menő, és két telefonnnal mindent meg lehet oldani. - Senki sem gondolja, hogy egynél több telefonnal jönnénk. A mai technikai színvonalon minden megoldható - mondta az egyik ifjú. A középiskolások többsége - állításuk szerint - kiheverte a hétvégi ballagást, valamint a szerenádot is. A padokban továbbra is csak egyesével ülhetnek, a csoki-szőlőcukor-ásvány kombó is megmaradt, csakúgy, mint a kabalaállatok hada. Utóbbi inkább a lányokra jellemző. - Feladatokat? - kérdezett vissza az egyik 12/C-s, amikor arról érdeklődtünk, mit vár a magyar érettségin.

 

Magyar érettségi 2013: egy telefon nem telefon. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


A statisztika szerelmeseinek eláruljuk, magyarból ma Csongrád megyében 4022-en érettségiznek, ebből Szegeden 2382-en.



Korábban írtuk:


Nyolc órakor kezdik írni a végzősök a 2012/2013-as év magyar érettségijét. Az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumból jelentkezünk, ahol a diákokkal már fél 8-kor már megtippeltetjük: "kit adnak magyar érettségire".


A feladatlapokat pedig kora délután közöljük, a megoldásokkal együtt. Az érettségizőknek kellemes izgulást, és kitartást az elkövetkező napokhoz!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!